Kinderen

Kinderen

 • Op internet moet je heel vaak een wachtwoord gebruiken. Dus je kan maar beter een goed en veilig wachtwoord kiezen ! Dat betekent dat je wachtwoord minimum 12 karakters moet bevatten (cijfers, letters of leestekens). Het moet moeilijk genoeg zijn zodat anderen het niet zomaar kunnen raden, maar ook makkelijk genoeg zodat je zelf kan onthouden. Om je te helpen, kan je bijvoorbeeld een wachtzin nemen. Bijvoorbeeld: Ik kwam vandaag om 9 uur aan op school! Dan wordt je wachtwoord: "Ikkwamvandaagom9uuraanopschool!". Ziet er moeilijk uit, maar is eigenlijk heel erg gemakkelijk om te onthouden.

  Een wachtwoord is als een tandenborstel, die geef je aan niemand. Zelfs niet aan je beste vriend(in). Als hij of zij je vraagt om je wachtwoord door te geven als teken van vriendschap, zeg hem of haar dan dat je dat tè persoonlijk vindt en dat je het niet nodig vindt om dat als teken van vertrouwen door te geven. Je geeft hem of haar toch ook de sleutel van je voordeur thuis niet? Een wachtwoord is nochtans precies hetzelfde! Schrijf het ook niet op een briefje of in je schoolagenda zodat je het makkelijker kan onthouden. Je weet nooit wie dit te lezen krijgt.

  Geef dus nooit je wachtwoord door, ook niet als iemand je dat online vraagt.

  Je moet je wachtwoord ook regelmatig veranderen. Net zoals die tandenborstel dus… 

 • Op het internet vind je superveel informatie. Je hoeft maar een paar woorden in Google of een andere zoekmachine in te typen en… hopla … je vindt honderden links. Maar het gebeurt dat mensen dingen online zetten die niet (helemaal) waar zijn. Om zeker te zijn, kan je de gevonden informatie maar beter even vergelijken op andere websites. Minimum 3 sites is een goede regel. Of als je de online informatie kan vergelijken met een encyclopedie of boek uit de bibliotheek, is dat ook goed natuurlijk !

  Soms kom je online ook wedstrijden tegen die megatof lijken. Je kan er de meest fantastische prijzen mee winnen ! Een reis, een waardebon, een smartphone,… Het enige wat je moet doen is je adres of paswoord doorgeven. Maar ook al is het heel verleidelijk om alles zomaar in te vullen en mee te doen, denk toch maar even goed na…. Want vaak is het een list of bedrog. Wat zou jij doen als iemand je op straat zomaar je adres of telefoonnummmer vroeg? Zou je het geven? Natuurlijk niet ! Doe dat dan ook niet op het internet. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook en is het dus NIET waar. Vaak willen ze gewoon je gegevens te pakken krijgen om je daarna heel veel reclame te sturen.

  Twijfel je? Praat er dan even over met een volwassene.

 • Op internet kan je superleuke filmpjes bekijken, kan je babbelen met je vrienden en heel veel dingen ontdekken. Maar het kan ook gebeuren dat je al surfend dingen ziet die je storen of die je wat ongemakkelijk maken. Doe zoals Charlotte, praat erover met een volwassene zodat hij of zij je kan helpen. Zo kunnen jullie samen een oplossing zoeken.

  Denk maar even na met wie jij zou gaan praten als je een probleem hebt op het internet. Weet je het?

  Je kan ook altijd aan de makers van de website melden dat iets je stoort, zo kunnen ze het er eventueel afhalen.

  Weet je niet goed met wie je kan praten of wat je moet doen? Je kan ook altijd bij Child Focus terecht ! Hier vind je meer info.

 • Online kan je voortdurend in contact blijven met je vrienden. Je kan blijven babbelen, samen spelen, verhalen vertellen, geheimen delen, samen muziek luisteren,….  Geweldig dus! Maar doe je dingen echt alleen met je vrienden? Je echte vrienden?

  Wie zijn mijn vrienden op internet?

  Dit is een heel goede vraag. We zullen eens testen…

  Stel, Justin Bieber wil je toevoegen als vriend. Wat doe je?

  Je moet je altijd de vraag stellen wie er achter een profiel schuilgaat? Is het echt mogelijk? Want op internet is het heel makkelijk om een profielfoto te plaatsen die niet van jou is. Om zeker te zijn, voeg je dus maar beter enkel mensen toe die je ook in het echte leven kent.

  Je vrienden op internet zijn dezelfde als je vrienden in het echte leven.

  Maar ik moet echt 150 online vrienden hebben!

  Het is inderdaad leuk om een lang lijst van online vrienden te hebben, maar het is nog leuker als het allemaal je echte vrienden zijn. Want uiteindelijk zijn het je echte vrienden, die je goed kent, die er voor je zijn en met wie je leuke dingen doet. Dat zijn niet degenen die je toevoegt maar eigenlijk niet kent. En wil je wel dat mensen die je amper kent zoveel over je te weten komen? Het is zoals in het echte leven: denk na voor je iets deelt met anderen.

  Ook al is het makkelijk om gewoon alle vrienschapsverzoeken die je krijgt te accepteren, let goed op en stel jezelf telkens de vraag: “ken ik hem of haar echt goed genoeg?”

  Het is niet omdat je een lange vriendelijst hebt dat je extra cool of populair bent…

 • Facebook is hip, ik wil ook een account!

  Facebook is zoooo ontzettend tof om te chatten, spelletjes te spelen, vrienden toe te voegen, naar foto’s te kijken, filmpjes te delen, gebeurtenissen te liken… Heb je al een account of mag je nog geen Facebookprofiel aanmaken van je ouders?

  Ben je 13 jaar oud?

  De richtlijnen van Facebook zijn duidelijk. Eigenlijk kan je pas op Facebook als je 13 jaar oud bent. Maar er zijn kinderen die een beetje liegen over hun leeftijd en zo toch al voor hun 13 op Facebook zitten.

  Waarom moet je nu eigenlijk 13 jaar zijn?

  Grotendeels om jezelf te beschermen, want Facebook is helemaal niet zo gemakkelijk als het lijkt. Wil je dat je foto’s of filmpjes niet wereldwijd verspreid worden, dan moet je al heel wat zaken aanpassen in de instellingen, wat niet altijd even eenvoudig is. (Interne link tool_tutorial Facebook)

  Jonger dan 13, maar toch op Facebook

  Omdat Facebook ook leuk is, zijn er al heel wat kinderen van 12 jaar of zelfs veel jonger die een account hebben. Maar dat is niet altijd even verstandig, want er zijn heel wat dingen die je moet weten voor je een echte 'Facebooker' wordt. 

  • Wil je toch een profiel, dan zeg je dit best aan je ouders. Wees niet kwaad als ze zeggen dat het nog wat te vroeg is, maar neem samen eens een kijkje op de sociaalnetwerksite van Ketnet, minstens even leuk als Facebook! Ook keicool!!
  • Je ouders kunnen je helpen je privacy te beschermen en kunnen uitleg geven over welke informatie of foto’s je beter niet op Facebook zet
  • Voeg niet iedereen toe als vriend
  • Plaats geen vieze foto’s en zeg geen lelijke dingen
  • Klik niet zomaar op alle reclameboodschappen die verschijnen
  • Mag het niet van je ouders? Vraag het later nog een keertje, wie weet mag het wel als je wat ouder bent

  Op Veilig Online kom je meer te weten over wat kinderen en jongeren online doen.

   

 • Onthoud heel goed volgende Clicksafe-tips:

  • Zie je iets vreemd op het internet? En weet je niet zo goed wat je moet doen? Vertel het eerst en vooral aan je ouders of een andere volwassene die je vertrouwt. Kijk maar naar dit filmpje

  • Geloof niet alles wat je leest of ziet op internet. Als je twijfelt, vraag dan raad aan iemand die je kan helpen
  • Wees op je hoede zodra er sprake is van geld en praat erover met je ouders
  • Open geen e-mails van mensen die je niet kent
  • Voeg geen mensen toe die je niet kent
  • Paswoorden zijn geheim. Geef ze aan niemand door. Een paswoord is als een sleutel van je huis: niemand kan van je vragen dat je die doorgeeft.
  • Denk goed na als je je webcam gebruikt
  • Wees voorzichtig met de info die je over jezelf post. 

  Weet je echt geen raad? Dan bieden wij een luisterend oor en zoeken we samen naar de beste oplossing. Klik hier.

 • Dag iedereen! Hier vind je keicoole websites met spelletjes en grappige weetjes. Klik op één van onderstaande links en ontdek hoe leerrijk en avontuurlijk het internet is!

  Het Clicksafe-team verzamelde ook een aantal nuttige webadressen. Websites die je kunnen helpen als er op het internet iets misloopt, maar ook links die je kan aanklikken en waar je heel wat informatie vindt wanneer je niet zo goed in je vel zit.

  Veel surfplezier!

  Spelen

  Leren

  Help?

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies