Geolokalisatie op mobiele apparaten

Geolokalisatie is een term die vaak gebruikt wordt in de digitale wereld. Maar wat wil dit nu precies zeggen?

Wat is geolokalisatie?

Geolokalisatie is een term die verwijst naar het elektronisch kenbaar maken van een geografische locatie via een mobiel apparaat zoals een pc, laptop, smartphone, tablet, gsm, enz. Via deze methode kan je te weten komen vanwaar iemand mailt, blogt, een tweet verstuurt, een sms-bericht verstuurt, een foto post enz.

De mogelijkheid om online activiteit te lokaliseren heeft een informatieve functie, zo kan je bijvoorbeeld vanuit je favoriete restaurant een boodschap (tekstuele of audiovisuele info) plaatsen. Jouw volgers, vrienden e.a. personen kunnen op die manier volgen waar je precies bent.
Een populaire applicatie die volledig gericht is op geolokalisatie is ‘Foursquare’. Maar ook andere sociale media zoals Facebook en Twitter hanteren locatiegebaseerde statusberichten, check-ins of ‘geotagging’.

TIPS
Hoe kan je leerlingen of leden mediawijs maken rond dit thema?
  • Vaak heb je de keuze om wel of geen geolokalisatie te gebruiken (cfr. Facebook, Instagram, enz.). Maak kinderen bewust over hoe ze deze functie kunnen uitschakelen en praat over wanneer ze dit wel en niet kunnen gebruiken.
  • Geolokalisatie is een vernuftige manier om nog meer op de hoogte te zijn van elkaar. Toch mag men niet uit het oog verliezen dat men op die manier overal traceerbaar is. Verscherp de kritische zin van de jongeren. Niet iedereen hoeft immers te weten waar je bent!
  • Maak kinderen en jongeren alert om zeker geen geolokalisatie te gebruiken wanneer het gaat om de eigen woonplaats. In- en uitchecken in je eigen woonplaats kan ongewenste bezoekers lokken

 

 

 

 

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies