Drie hoopgevende weetjes die de winterdagen warmer maken

Child Focus Nieuws

20-12-2018

Drie hoopgevende weetjes die de winterdagen warmer maken

Decemberdagen zijn kort en donker, dus regent het gezondheidstips om een winterdip te vermijden. Zomermensen snakken naar zonlicht en vitamine D, wintermensen verlangen naar een wit sneeuwtapijt. Gelukkig worden de straten opgevrolijkt door sfeervolle verlichting en zorgt de Warmste Week voor een lichte stijging van de temperatuur. Ook Child Focus wil haar steentje bijdragen. Daarom delen we enkele weetjes die de barre net-niet-winterdagen voor ons een tikkeltje warmer en lichter maken. En hopelijk ook voor u.

1. De hulplijn 116 000
Je weet waarschijnlijk al dat Child Focus zich inzet om verdwenen en dus ook weggelopen jongeren terug te vinden.

 Weet je wat hoopgevend is? In 2016 steeg het aantal dossiers over weglopers met tien procent. In 2017 bleef het aantal effectieve weglopers stabiel, maar het aantal preventieve dossiers nam toe. Dat is goed nieuws, want het wil zeggen dat veel jongeren die willen weglopen (en hun ouders) gemakkelijker de weg vinden naar Child Focus en onze gratis hulplijn 116 000. Op die manier kunnen we preventief handelen en samen naar een oplossing zoeken.

2. Smartschool. Smartboard. Smart kids.
Het is 2018 en internet maakt een groot deel uit van ons leven: gamen, Netflix, sociale media, smartschool op scholen; de lijst is ellelang. Het oneindig grote internet is geen gevaarlijke plaats. Het biedt heel wat mogelijkheden, maar er zijn wel risico’s aan verbonden. Child Focus zet zich in om kinderen en jongeren zo goed mogelijk te informeren en hen te leren hoe ze hun internetgebruik zo leuk en risicoloos mogelijk kunnen houden.

De constructieve aanpak bestaat uit tips geven om zo verantwoordelijk mogelijk te zijn. Bijvoorbeeld: iemand die je online hebt ontmoet, wil afspreken. De kans is groot dat een volledig verbod bij jongeren in dovemans oren valt. Tips zoals ‘spreek af op een openbare plaats’ en ‘ga er nooit alleen naartoe’ zullen gemakkelijker weerklank vinden. Om dat te bereiken, ontwikkelt Child Focus lespakketten, spelletjes en apps om kinderen en jongeren zo goed mogelijk te informeren zodat ze zich op een slimme manier in de online wereld kunnen begeven. Daarnaast hebben we heel wat voorhanden voor ouders en leerkrachten, zodat ook zij dit thema regelmatig met ‘hun’ kinderen kunnen bespreken.

 Weet je wat hoopgevend is? Dankzij de vele vrijwilligers en de originele en interactieve aanpak, slaagt Child Focus erin om veel scholen te bereiken. Hoe groter het bereik, hoe meer kinderen slimmer online kunnen gaan. Omdat preventie zo belangrijk is, zijn alle tools en spelletjes gratis.
En een kleine primeur: één van de projecten die in 2019 gelanceerd zullen worden, is een op maat ontworpen methodiek om kinderen met een autismespectrum stoornis te leren over veilig internet. Want het is belangrijk dat we ieder kind bereiken.

3. Jullie
 Weet je wat hoopgevend is? Child Focus kan rekenen op 23.000 donateurs, tienduizenden mensen die onze opsporingscampagnes delen op sociale media en een fantastisch team van medewerkers en vrijwilligers. Zij bemannen het noodnummer dag en nacht, in weekends en op feestdagen. Ze trekken door weer en wind de straat op om affiches te verspreiden of vignettes uit te delen. Ook als ze eigenlijk al plannen hadden, als er een hittegolf is of als het sneeuwt. Ze herhalen met plezier alle uitleg op stands tijdens evenementen of gaan een hele voormiddag een educatief spel spelen in een klas met 25 energieke 10-jarigen. Ruim 500 vrijwilligers, verspreid over heel België, en ontelbare andere mensen staan paraat om kinderen en ouders te helpen wanneer het nodig is.

Dat is zo warm dat zelfs je zakdoek er spontaan van opdroogt.

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies