Safer Internet Day 2016: neem je privacy in eigen handen!

Child Focus Nieuws

05-02-2016

Safer Internet Day 2016: neem je privacy in eigen handen!

Op dinsdag  9 februari 2016 vieren we de jaarlijkse Werelddag voor een veilig internet. Child Focus is organisator van de Safer Internet Day in België. 

Safer Internet Day wordt dit jaar voor de dertiende keer gevierd in meer dan 110 landen, waaronder de 28 landen van de Europese Unie. 

Child Focus legt dit jaar de klemtoon op het groeiend crimineel fenomeen ‘sextortion’. In 2015 behandelde Child Focus 16 dossiers met betrekking tot sextortion, die gemeld werden via de hulplijn voor een veilig internet, 116 000. Bij sextortion (samentrekking van sexual extortion) of seksuele afpersing worden tieners via het internet overtuigd om intieme beelden van zichzelf door te sturen, waarna de afpersers dreigen de beelden te verspreiden als het slachtoffer niet met geld over de brug komt. ‘Sextortion’ is strafbaar, omdat het zowel afpersing als oplichting is.

Child Focus creëerde preventiematieraal om jongeren te informeren en te sensibiliseren over deze criminele praktijken. Via een educatieve video met een geloofwaardig verhaal en met een test waar jongeren door hun weerbaarheid kunnen nagaan aan de hand van 2 ludieke spelletjes over chatten met onbekenden en seksualiteit. Tot slot is er een nuttig gadget dat jongeren kunnen bestellen via hun school of lokale jeugdorganisatie, namelijk de ‘Child Focus webcamcover’. Hiermee willen we de boodschap geven dat ze hun privacy in eigen handen kunnen en moeten nemen. 

Via de website van Child Focus geven we de jongeren nog tal van tips & tricks mee om sextortion te voorkomen, maar ook om jongeren te adviseren over wat ze kunnen doen indien ze slachtoffer zijn van dit fenomeen.

Het internet is uitgegroeid tot een integraal onderdeel van het leven van kinderen en jongeren: ze besteden gemiddeld 1 uur per dag online , nóg meer in het weekend. Ze delen foto’s, video’s, maar zijn zelf ook producenten van online inhoud! Volgens een recente studie hebben 26,7% van de jongeren tussen 12 en 18 jaar meer dan 200 vrienden op Facebook, het meest gebruikte sociale netwerk bij Vlaamse jongeren.  Daarenboven blijkt dat 48% van de jongeren ooit aan hun contactlijst in een chatprogramma onbekende personen heeft toegevoegd. 

Lees meer over Safer Internet Day 2016 »

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies