Van veilig internet naar een beter internet voor kinderen en jongeren!

Child Focus Nieuws

06-02-2017

Van veilig internet naar een beter internet voor kinderen en jongeren!

Safer Internet Day 2017

Dinsdag 7 februari 2017 vieren we de jaarlijkse Werelddag voor een veilig internet. Maar in België kijken we dit jaar verder dan dat. We focussen niet langer op een veilig maar op een beter internet voor kinderen en jongeren. We willen verder kijken dan de mogelijke risico’s en het louter beschermen van kinderen en jongeren. Beter internet brengt een positieve boodschap en heeft oog voor de fantastische dingen die jongeren doen online als niet alleen consumenten maar ook producenten van geweldige content en de manier waarop ze via het internet een engagement opnemen of voor hun rechten opkomen. We moeten alleen de juiste omkadering voorzien, om  kinderen en jongeren te empoweren tot kritische digitale burgers met een positieve visie op digitale media.

Jongeren worden nu meer dan ooit ondergedompeld in de digitale wereld. Meer dan 90 % heeft een eigen smartphone en is permanent geconnecteerd. In 2016 had 87% van middelbare scholieren in Vlaanderen een actief Facebookprofiel en 70 % was actief op Snapchat. Ze netwerken met hun vrienden èn hun ouders.  13% vlogt actief en 72,7% van de actieve meisjes op Instagram deelt dagelijks een foto. 70,5% van de jongeren geeft aan dagelijks via sociale media op de hoogte te blijven van het nieuws terwijl slechts 55% dit via de TV en minder dan 40% dit via de radio doet.

Samenwerking is cruciaal : het Belgian Better Internet Consortium

Tot op vandaag was het landschap van initiatieven met betrekking tot cybersecurity, e- safety , mediaopvoeding en de bevordering van een beter gebruik van het internet voor kinderen erg versnipperd in België en was er onvoldoende samenwerking en dialoog. Daarom werd het Belgian Better Internet Consortium opgericht (www.b-bico.be), dat alle Belgische actoren en stakeholders samenbrengt die (on)rechtstreeks bezig zijn met veilig internet, mediawijsheid en een positief gebruik van dit fantastische medium. Uniek aan dit intiatief is dat partners over de taalgrenzen heen de handen in elkaar slaan:

Safer Internet Day 2017

Voor deze 14e editie van de Safer Internet Day (SID) werken al deze partners samen om scholen en organisaties over heel België te stimuleren om iets te organiseren rond beter internet, met concreet materiaal en tools waar ze beroep op konden doen. De vijf pijlers waarrond deze SID draait, zijn de vijf pijlers van een better internet:

  • Have fun and Be creative
  • Talk about it
  • Don’t hate
  • Stay safe
  • Keep clean

Op Safer Internet Day zelf vinden meer dan dertig activiteiten plaats over heel België, van informatieavonden tot het maken van een stopmotionvideo. Een overzicht vindt u op www.childfocus.be/nl/sid-events.

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies