Zorgeloos de zomer in met je kind, 10 tips!

Child Focus Nieuws

09-07-2018

Zorgeloos de zomer in met je kind, 10 tips!

De zomer in goed ingezet! Iedereen heeft er lang naar uitgekeken om tijd door te brengen met familie en vrienden. Zon, zee, strand en het reizen met kinderen, kunnen al snel voor stress zorgen. Wist je dat er aan de Belgische Kust zo’n 1703 kinderen verdwaalden in 2016?* Gelukkig daalde dit cijfer in 2017.

Gemiddeld zijn kinderen 4 minuten vermist en zwembaden zijn plekken waar de meeste kinderen verdwalen. De angst waar een ouder doorheen moet in de korte tijd dat zijn kind vermist is, dat wil niemand meemaken.

Daarom deze lijst met tien tips om de vakantie zonder zorgen door te komen.

Download het artikel »

 

1. Probeer open en leeftijdgerelateerd te communiceren met je kind

Moedig je kind aan om met jou te praten, om zijn/haar dag te vertellen, met wie hij/zij omgaat en dat ze je steeds kunnen vragen of op de hoogte brengen waar ze heen gaan. Hoe praten met je kind »

 

2. Leer je kinderen wat wel en niet door de beugel kan

Leer je kind dat zijn/haar lichaam hem/haar toebehoort, en dat het prima is om “nee” te zeggen wanneer iemand iets voorstelt waar hij/zij zich niet prettig bij voelt. Je kan je kind uitleggen dat er een verschil bestaat tussen “goede geheimen” en “slechte geheimen”.

 

3. Maak afspraken en regels

Spreek met je kind een ontmoetingsplaats af voor het geval je elkaar uit het oog verliest. Spreek bijvoorbeeld af bij een grote boom of een standbeeld. Zeg aan je kind dat als hij/zij de ontmoetingsplaats is vergeten, hij/zij beter ter plaatse blijft en jij hem/haar zal zoeken. Vertel je kind dat het steeds een persoon in uniform mag aanspreken (politieagent …).

 

4. Leer je kind om basisinformatie te memoriseren

Kent je kind zijn/haar volledige naam en adres? Kent hij/zij jouw telefoonnummer? Kent hij/zij noodnummers als 101 (politie) en 116 000 (Child Focus). Investeer wat tijd om op een leuke manier belangrijke nummers te onthouden.

 

5. Grote zichtbaarheid kan nuttig zijn

leed je kind met felle en opvallende kleuren of prints zodat het goed zichtbaar is. Dat maakt het gemakkelijker om je kind terug te vinden op drukbevolkte plekken.

 

6. Een identificatiebandje met jouw telefoonnummer kan van pas komen

MojidLeer je kinderen dat ze naar het dichtstbijzijnde politiebureau gaan en hun identificatiebandje tonen wanneer ze verdwalen. Mojid Bands creëert stevige, mooie en hip gekleurde armbandjes die gepersonaliseerd kunnen worden met persoonlijke gegevens, maar eveneens met belangrijke medische gegevens (allergieën, bloedgroep,…). Een identificatiebandje voor jonge kinderen is altijd nuttig. Per verkocht armbandje krijgt Child Focus 1 euro. www.mojidbands.com 

 

7. Sla het nummer 116 000 en andere noodnummers op in je gsm in het geval dat je kind vermist wordt

116 000 is het gratis noodnummer waarop Child Focus dag en nacht, elke dag van de week, te bereiken is. Iedereen kan hier terecht om een verdwijning, een internationale kinderontvoering door een ouder of een situatie van seksuele uitbuiting van een minderjarige te melden. 116 000 is een gratis Europees noodnummer in geval van verdwijning. Deze noodlijn biedt professionele, sociale, psychologische, administratieve en juridische steun.

 

8. Maak afspraken met de andere ouder vooraleer je naar een ander land reist

In de aanloop naar de zomervakantie lanceert Child Focus in samenwerking met FOD Justitie een Formulier dat ouders moet helpen onderling duidelijke afspraken te maken over een aanstaand verblijf van een hen met hun kind(eren) in het buitenland. Bedoeling is ouders te laten nadenken over eventuele risico’s en zo situaties die kunnen uitmonden in een kinderontvoering te vermijden. Child Focus wordt ongeveer 230 keer per jaar gecontacteerd voor een zaak van internationale kinderontvoering. Het aantal dossiers piekt elk jaar tijdens de zomervakantie. Meer »

 

9. Wees klaar zodat je weet wat je te doen staat als je kind vermist is

Wanneer je ontdekt dat je kind vermist is, keer je best terug naar de laatste plaats waar je hem/haar zag. Of je gaat waar je denkt dat hij/zij heen zou gaan. Jongere kinderen kunnen verleid worden door ballonnen, water, muziek, etc.… Zoek kort maar intensief. Kan je ze niet vinden, dan ga je best zo snel mogelijk naar de politie in je buurt om de verdwijning aan te geven. Daarnaast kan je de verdwijning ook melden aan Child Focus op het gratis nummer 116 000, waar de consulent jouw steun en toeverlaat wordt tijdens deze crisis. Meer »

 

10. Alle kleine beetjes helpen: download de “not found” applicatie

NotFound.org is een project van Child Focus en Missing Children Europe. Het systeem maakt het mogelijk om de 'niet gevonden' of “404 error” pagina's te benutten om opsporingsberichten te verspreiden. Een bijzondere en originele wijze van communiceren. Zo blijven we de aandacht gaande houden voor sinds lang vermiste kinderen, of communiceren we over een recente onrustwekkende verdwijning. Het doel is om zo veel mogelijk personen en organisaties te motiveren om zich aan te sluiten bij dit initiatief via de website www.notfound.org.

 

TOT SLOT.... 

Tijdens de zomer blijven we bereikbaar op het gratis nummer 116 000. Help ons om de oproepen te blijven beantwoorden en ouders en kinderen in nood te ondersteunen. Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram en bezoek onze website als je wil weten hoe je ons kan helpen.

 

We wensen iedereen een fijne en veilige zomer! 

 

missingchildreneurope.euMet dank aan Missing Children Europe

* https://www.hln.be/nieuws/meer-dan-duizend-kinderen-liepen-deze-zomer-verloren-langs-belgische-kust~aff80c2f/

 

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies