Online nieuwe mensen ontmoeten

Jongeren doen niets liever dan chatten met vrienden en hun kennissenkring verruimen. Maar daar blijft het niet bij ... Ze ontmoeten online ook graag nieuwe mensen. In België legt 27% (van de 9-16-jarigen) nieuwe contacten op het web, en 10% van hen ontmoet die ook offline. Die cijfers zijn op zich niet verontrustend. Want we mogen niet vergeten dat die mogelijkheid om je kennissenkring uit te breiden net een van de rijkdommen van de sociale media is ... Wat wél zorgen baart, is het volgende cijfer: slechts 50% van de ouders is op de hoogte van die afspraakjes. Die kloof tussen de onlinewereld van kinderen en wat hun ouders weten, is verontrustend. Het betekent immers dat binnen gezinnen te weinig gepraat wordt over het internet. Nochtans  is het erg belangrijk om hen kritisch te maken omtrent die nieuwe ontmoetingen. Probeer vervolgens te begrijpen wat die persoon voor jouw kind betekent. Als het die persoon wil ontmoeten, dan is het heel belangrijk dat je daar vooraf over praat, dat het iemand meeneemt naar een eventuele afspraak en dat die ontmoeting overdag en op een openbare plek gebeurt.

Iemand ontmoeten, chatten, babbelen, spelen, plagen, versieren, “play-en” ... Jongeren maken het online allemaal mee. Tieners ontmoeten graag nieuwe mensen, horen graag andere meningen, stellen zich gemakkelijk open naar anderen toe. Via die interacties zullen ze ook hun eigen identiteit ontwikkelen. Niet anders dan in het echte leven eigenlijk... Volgens de studie EU Kids Online II zou 1 jongere op drie online reeds met een onbekende hebben gepraat. Meestal vormt een derde persoon wel een link tussen beide personen. Men zegt toch vaak dat de vrienden van mijn vrienden ook mijn vrienden zijn? Jongeren hanteren dat credo in hun contacten op het internet.

Wat moet ik doen? Mijn kind wil iemand in het echt ontmoeten dat het online heeft leren kennen.

Bepaal eerst of je kunt instemmen met die situatie. Laat je kind vervolgens nadenken over de echte identiteit van die andere persoon. Wie is dit echt? Is het een vriend van een vriend of een totale onbekende? Wat betekent die persoon voor je kind en waarom wil het hem/haar ontmoeten? Het is essentieel dat je kind je inlicht over zijn plannen. Maar wat je ook beslist, je kind moet absoluut de volgende 3 regels naleven:

-iemand meenemen naar die afspraak;

-de afspraak moet overdag en op een openbare plek plaatsvinden;

-dit moet vooraf met een volwassen vertrouwenspersoon besproken worden

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies