Je account werd gehackt …

Werd je Facebook-profiel gehackt? Heeft iemand je account gebruikt om berichten naar je vrienden te sturen? Hoe weet je of je account werd gehackt?  Welke oplossingen bestaan er? Maak je geen zorgen, we zijn er om je te helpen! Je Facebook-profiel wordt weer helemaal van jou, net zoals het vroeger was (of toch bijna)…

Hoe weet je of je Facebook-account werd gehackt?

Het is niet zo gemakkelijk om te weten of je Facebook-account werd gehackt, en vooral niet als er niets lijkt te zijn veranderd (muur, foto's enz.). Er bestaat nochtans een heel gemakkelijk trucje om erachter te komen: als iemand anders in je account is geraakt, kun je het spoor van zijn sessie terugvinden door te klikken op Startpagina > Instellingen > Beveiliging > Actieve sessies.

Als je ziet dat je account werd gekraakt, verwijder je twijfelachtige sessies en ga je naar stap 2. Doe dit meteen, want met hackers moet je snel zijn.

Wijzig of reset je wachtwoord

Als de indringer je wachtwoord niet heeft gewijzigd, dan heb je veel geluk gehad! Wijzig het onmiddellijk zodat de hacker niet meer in jouw plaats kan inloggen: klik op Startpagina > Instellingen > Algemeen > Wachtwoord.

Als je geen toegang meer hebt tot je account omdat je wachtwoord werd gewijzigd, klik je op 'Je wachtwoord vergeten?' op de aanmeldpagina.

Je kunt je dan op drie manieren identificeren:

Als de indringer je persoonlijke informatie echt heeft gewijzigd, kies je het best de derde optie (identificatie via een vriend). Facebook stelt je dan een account voor, en waarschijnlijk is dat dan de jouwe. Als dit inderdaad zo is en de contactmogelijkheden op het scherm nog altijd juist zijn, klik je op 'Je wachtwoord resetten'. Als het niet je account is, klik je op 'Dit is niet mijn account' en/of vul je de velden in zodat Facebook contact met je kan opnemen. En klaar is Kees!

Maar het kan nog eenvoudiger, door rechtstreeks hulp te vragen aan Facebook via: facebook.com/help/

Vertel het aan Facebook

Meld de kraak via dit adres:http://www.facebook.com/hacked/

Wees hackers te slim af

Licht je vrienden in zodat ze niet hetzelfde meemaken. Misschien ontvingen ze wel berichten in jouw naam die jij niet zelf hebt geschreven.

Weg met die verdachte apps!

Meestal zijn het geen mensen met slechte bedoelingen die Facebook-accounts hacken, maar wel frauduleuze apps, die we vaak zonder erbij na te denken bepaalde toestemmingen hebben gegeven. Verwijder die kwaadaardige apps via Startpagina > Instellingen > Apps.

Verwijder de apps die je niet meer nodig hebt of die verdacht lijken.

Denk er altijd aan om bewijsmateriaal te bewaren (schermafbeeldingen, ..). Dit kan je gebruiken wanneer je klacht indient voor identiteitsdiefstal!

En nog een laatste tip: voorkom problemen door regelmatig je wachtwoord te wijzigen en vergrendel je privacyinstellingen. Dat geldt trouwens voor alle netwerken! Zo kun je de risico's op het hacken van je accounts al fors indijken!

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies