Maakt iemand het je flink lastig?

Heeft iemand je online meermaals beledigd? Behandelt iemand je respectloos op Facebook? Je hebt online iemand leren kennen, maar die persoon begint net iets te opdringerig te worden? Je vriendenlijst is bijna oneindig omdat je te veel mensen hebt aanvaard die je niet eens echt kent en oeps…, ze beginnen het wat bont te maken op je profiel… Wat nu?

Praat er om te beginnen eens ernstig over met die persoon. Zeg hem (of haar!) duidelijk wat je erbij voelt: ergernis, angst, schaamte, verdriet, ... En vraag hem of haar om op te houden met dat storende gedrag. Als het voor jou een troost is om te weten waarom die persoon dat doet, vraag hem dan naar zijn bedoelingen en verduidelijk dat dit helemaal niet strookt met wie je bent of wat je wilt.

Helpt praten niets en blijft het ‘belachelijke’ gedrag voortduren? Dan is de maat echt vol! Vertel het aan iemand die je vertrouwt: een vriend(in), iemand van de familie, een volwassene ... Die persoon zal je helpen een oplossing te vinden.

Maar wat er ook gebeurt: reageer niet op wat deze persoon online zegt of post. Dat is echt een slecht idee, ook al kriebelt het enorm om hem van antwoord te dienen! Het zal de situatie alleen maar verergeren.

Technisch gezien is het op de meeste sociale netwerken en forums mogelijk om een vervelende persoon te blokkeren. Op Skype moet je gewoon maar met de rechtermuisknop op die persoon klikken en 'Blokkeren' kiezen. Op Facebook kun je die persoon linksonder van je vriendenlijst verwijderen, maar je kunt hem ook blokkeren of melden (met vermelding van de reden). De persoon zal niet weten dat je hem hebt geblokkeerd. Vergeet niet om ‘bewijsmateriaal’ te bewaren, zoals chatgesprekken of schermafbeeldingen.

 

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies