Oeps... Hoe haal je een foto of filmpje van het internet?

Als je online foto's of filmpjes van jezelf terugvindt die je er niet zelf op hebt gezet en die je niet leuk of zelfs idioot vindt, dan moet je iets doen. Want anders blijven ze eeuwig op het internet staan... Je hebt in dit geval verschillende mogelijkheden.

Weet om te beginnen dat noch de zoekmachines, noch de sociale netwerken verantwoordelijk zijn voor de inhoud die ze weergeven. Ze halen inhoud enkel weg als die als ongeschikt werd gemeld.

Om te beginnen...

Ga na op welke website of sociale netwerk de foto of het filmpje werd gepost (bv.: Facebook, Ask.fm, YouTube, …). Google of eender welke andere zoekmachine toont eigenlijk gewoon de foto's of filmpjes die op de platformen of websites staan, van hieruit kan je niet echt veel doen. Je moet dus al naar de website zelf surfen om de foto's of filmpjes te laten weghalen.

Probeer te achterhalen wie deze inhoud online heeft gezet. 90% kans dat je hem/haar kent! Vraag die persoon eerst om de storende inhoud weg te halen. Dat is nog de gemakkelijkste weg. Als hij/zij dat doet, dan is het probleem opgelost. Zeg erbij dat je in de toekomst graag zou hebben dat hij/zij eerst naar je mening vraagt.

Als de persoon de inhoud niet wil verwijderen of je de persoon die de inhoud heeft geplaatst niet kent, dan kun je contact opnemen met de betreffende j en hem of haar vragen de foto's of filmpjes te verwijderen. Je recht op afbeelding is al meer dan genoeg en is een geldige reden!

Op Facebook

Klik op de foto die je wilt melden. Ga met de cursor van je muis over de foto en klik dan onderaan rechts op Opties. Kies ‘Rapporteren’, duid vervolgens aan waarom je de foto wil verwijderd zien en klik op ‘Doorgaan’. 

Op YouTube

  • Klik op 'Rapporteren' onder de videospeler.
  • Kies de beste omschrijving van het probleem met het filmpje.
  • Geef genoeg bijkomende informatie om het controleteam te helpen een beslissing te nemen.

Filmpjes melden gebeurt anoniem. De gebruikers kunnen niet weten dat jij hun filmpje hebt gemeld. Je moet wel zijn ingelogd om een filmpje te kunnen melden.

En op Ask.fm 

Het is perfect mogelijk om ongepaste inhoud op Ask.fm te melden. Je moet daarvoor niet eens een profiel hebben. Met het 'hartje' like je een post, met het 'vlagje' meld je de inhoud. Je krijgt dan de keuze uit vier redenen om de inhoud te melden: 'Spam of scam / Discriminatie / Geweld / Pornografisch materiaal'. Je kunt een gebruiker bovendien blokkeren door op zijn profielpagina naar beneden te gaan en op 'Blokkeren' te klikken. Je moet hiervoor wel ingelogd zijn. Tot slot kun je ook vragen van je profiel verwijderen door op het kruisje bovenaan rechts van elke vraag en antwoord te klikken.
 

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies