Jouw verantwoordelijkheid

Op het internet is alles mogelijk. Je bent er zo vrij als een vogel en je vindt er alles en iedereen terug. Of toch bijna...  Op het internet kun je je rechten laten gelden: je recht op toegang tot informatie, het vormen van groepen, creativiteit, expressie, enz. We verbergen soms onze echte identiteit door gebruik te maken van nicknames voor forums, chatboxen en avatars wanneer we gamen. Op die manier wordt spreken veel gemakkelijker. Toch kent die vrijheid haar grenzen. Want ook online moeten we onze verantwoordelijkheid nemen en respect hebben voor anderen. Of zoals een groot filosoof ooit zei:  “De vrijheid van de ene stopt waar die van de andere begint”… Stof tot nadenken dus!

Bovendien kan je op het internet gemakkelijk reageren als iets je doet schrikken of stoort. Je kan tussenkomen, je mening geven of een einde maken aan het probleem door het te melden op de website waarop het voorvalt.

Surfen betekent dat je een bepaalde verantwoordelijkheid hebt.

Welke verantwoordelijkheid is dat dan? Wel, als internetgebruiker moet je respect hebben voor de andere en daarnaast is het ook aan jou om ervoor te zorgen dat je je eigen persoonlijke gegevens beschermt

Respect 

Die verantwoordelijkheid start bij jezelf. Hoe weet je bijvoorbeeld of het verstandig is om een bepaalde foto te posten? Wel, vraag jezelf af of je leerkracht, een werkgever of je vrienden ze niet belachelijk zouden vinden. Als het antwoord ja is, post ze dan niet. Wie weet wat er anders gebeurt. Misschien komt de foto op de een of andere manier toch bij hen terecht. Je weet uiteindelijk nooit wie ze kan delen.

En nu je verantwoordelijkheid naar je vrienden toe. Het is een beetje hetzelfde principe. Post foto's of filmpjes van hen pas als je zeker weet dat ze dat goed vinden. Opgelet met het recht op afbeelding! Je bent verplicht om de afbeeldingen te verwijderen als de persoon je dit vraagt. Uiteraard geldt dat recht op afbeelding ook voor jou! Je kunt dus niet eender wat doen op het internet. Hier gelden ook wetten. Beledigen, zwartmaken, pesten, agressieve taal uiten,… Het is allemaal verboden en strafbaar, ook al gebeurt het anoniem. Want dankzij het IP-adres van de computer is niemand ooit echt anoniem op het internet.
 

Een evenwicht zoeken 

Chatten, gamen, liken is allemaal dikke fun! Maar soms moet je je de vraag stellen of uren gamen wel gezond is. Je moet je vrije tijd zelf gezond indelen, zodat er nog voldoende tijd is voor je vrienden 'in real life'. 

Digitale reputatie

Wat jij post over jezelf en over andere mensen bepaalt je digitale reputatie, m.a.w. hoe anderen jou zien. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je dit wat netjes houdt.

 

Naast bepaalde plichten en een verantwoord internetgedrag, heb je als surfer ook heel wat rechten

Het recht op privacy 

Je hebt het recht om je persoonlijke gegevens op een veilige manier te kunnen afschermen. Privacyinstellingen, maar ook een veilig wachtwoord dat je af en toe verandert zijn hierbij van belang. 

Het recht of de mogelijkheid om foute en ongepaste inhoud te melden

Op het internet kun je een persoon of doel tot slot ook concreet steunen. Aarzel niet om storende of schokkende inhoud aan de moderatoren te melden. Inhoud die jij onaanvaardbaar vindt, kan immers gemakkelijk worden weggehaald. Je kunt een persoon die anderen lastigvalt ook blokkeren of melden. Het is net als met pesten. Ook jij hebt een rol in het verhaal! Je kunt bijvoorbeeld een einde maken aan de situatie door niet op de commentaren te reageren. De lol zal er voor de pester dan wel snel af zijn (hij entertaint dan enkel zichzelf nog). Je kunt het probleem ook online melden of iemand op de hoogte brengen.

 

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies