Mijn online vrienden

“Gewoon zalig! Na school of in het weekend, ben je eigenlijk nooit echt alleen... Ik zet mijn pc aan of open een applicatie op mijn smartphone en het chatten, Skypen en Facebooken met mijn vrienden en vriendinnen kan beginnen ;) (Pieter, 15).”

Inderdaad, heel wat jongeren vinden dat het internet ervoor zorgt dat vriendschappen gemakkelijker te onderhouden zijn.

Want dankzij deze media kan iedereen nu ook online vriendschappen uitbouwen en is het mogelijk om binnen de seconde nieuwe online contacten te leggen. Super toch?

Wie zijn die online vrienden?

Online vriendschappen ontstaan, net zoals offline vriendschappen, op basis van dezelfde interesses of via gemeenschappelijke vrienden.
Een vriendschap met je  online en offline vrienden kan je onderhouden door te chatten, te gamen, te bellen, foto’s te delen, enz. Meestal voeg je elkaar als vrienden toe op sociale netwerksites om op die manier ook online in contact te blijven.

Het is soms verleidelijk om iemand toe te voegen die je alleen via via kent of op basis van een knappe foto…
Toch is het niet zo een goed idee om zomaar mensen toe te voegen aan je netwerk. Dus als je een vriendschapsverzoek ontvangt van iemand die je helemaal niet kent, ga hier dan niet op in. Je deelt met vreemden toch ook niet zomaar je persoonlijke infomatie of je foto’s?

Online of offline vrienden?

Wat is er nu eigenlijk ideaal? Online vrienden én/of offline vrienden? 
Online vriendschappen hebben het voordeel dat ze heel snel en zonder veel moeite kunnen worden onderhouden. Even skypen met elkaar en je bent weer helemaal up-to-date. Wat ook tof is bij vriendschappen online is dat het helemaal niet zo plaats- en tijdsgebonden is. In het holst van de nacht de laatste nieuwtjes vertellen aan een vriend uit Amerika is peanuts.

Er zijn natuurlijk ook wel een paar nadelen. Wanneer je chat bijvoorbeeld, hoor je elkaars stem niet en zie je geen gelaatsuitdrukking. Elkaar eens goed vastpakken gaat jammer genoeg niet… Maar als je je vrienden en vriendinnen ziet in het echte leven, kan dit wel en kan je nóg meer kwijt van wat je echt wil vertellen. Dus onthoud dat het belangrijk is om je vriendschapsbanden online maar zeker ook offline goed te onderhouden.

Oplossing?

Je moet een gezonde balans zien te vinden tussen beiden. Als je voortdurend voor je pc zit, zal je jammer genoeg geen nieuwe vrienden in het ‘echte’ leven leren kennen. Laat je online vrienden een aanvulling zijn op je vrienden in het echte leven.

*Weetje: om ervoor te zorgen dat je online toch met meer gevoel kan communiceren, ontstond het gebruik van emoticons.

Hoeveel online vrienden?

Eigenlijk is het aantal vrienden online helemaal niet van belang. Toch is het voor sommige jongeren een barometer voor hun online populariteit. Het is misschien maar goed dat je weet dat het aantal vrienden er eigenlijk helemaal niet zo toe doet. Hier vertellen we er alles over.

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies