Mijn ouders doen altijd moeilijk wanneer ik op internet wil. Wat nu!?

Je hebt het gevoel dat je ouders voortdurend op je vingers kijken, dat ze alles willen controleren of je toegang tot het internet beperken? Ze schreeuwen meteen moord en brand? Of misschien reageren ze op alles wat je online zet en dat ben je beu ... Kortom, je hebt het gevoel dat ze niets snappen van je leven online en offline ...

Volwassenen en jongeren: iedereen heeft een andere kijk op het leven en iedereen heeft zijn eigen prioriteiten. En dan botst het weleens ... We hebben die spanningen tussen ouders en tieners allemaal wel eens meegemaakt, over van alles trouwens. Maar voor we die 'oudjes' gaan verwensen, die nooit eens iets begrijpen, moet je je misschien eens afvragen waarom ze je internetgebruik zo graag willen controleren. Waarom verstikken ze je zo, terwijl zoveel van je vrienden kunnen doen wat ze willen? Wel, probeer het eens vanuit een andere hoek te bekijken ...

En als dat niet lukt, moet je misschien eens ernstig met ze praten. Vergeet niet dat ze waarschijnlijk voor het minste steigeren omdat ze niet willen dat je dezelfde fouten maakt als zij vroeger. En met het internet panikeren ze nog sneller omdat zij dat als tiener niet hebben gekend zoals jij nu ...

Maar hoe praat je erover?

Maak een afspraak met hen
Probeer het juiste moment te vinden om dit onderwerp aan te snijden, en niet op een moment dat ze het heel druk hebben. Als ze je antwoorden dat ze geen tijd hebben, vraag ze dan wanneer het wel past. Wedden dat ze dan nieuwsgierig worden en willen weten wat er scheelt? Je moet weten dat ouders supernieuwsgierig zijn. Ze weten dolgraag wat er in het leven van hun tieners gebeurt! Dus als je ze voorstelt een babbeltje te doen, kunnen ze daar alleen maar mee instemmen!

Speel open kaart!
Wees duidelijk. Stel je vragen zonder rond de pot te draaien, maar blijf wel beleefd. Het zijn je ouders en ze verdienen je respect. Probeer dus niet te agressief uit de hoek te komen! De bedoeling? Proberen te begrijpen waarom ze je niet vertrouwen. Misschien vinden ze je internetvrienden maar niks? Misschien houden ze niet van de websites die je bezoekt of de games die je speelt?

Blijf cool! 
Probeer ze uiteraard niet steeds te onderbreken met een “dat is niet waar!” of “dat heb ik nooit gedaan!”. Je voelt je misschien koken binnenin, maar zorg dat je niet ontploft ;) Dat lost toch niets op. Dus neem eerst even diep adem…

En hoe onderhandel je over de internetregels?

Nu je weet waarom je ouders het je zo moeilijk maken met het internet is het tijd om ze te tonen dat je geen onverantwoorde ukkepuk bent (toch?) en om samen regels op te stellen.

Bereid je een beetje voor

  • Neem je verantwoordelijkheid en probeer het volwassen aan te pakken. Toon dat je hun vertrouwen waard bent.
  • Toon respect en blijf zen. Met deuren slaan heeft geen zin. Kortom, toon dat je volwassen kunt zijn.
  • Wie zijn je online vrienden? Als je ouders sommige van je vrienden echt niet kunnen uitstaan, stel jezelf dan de juiste vragen. Want als het echt smeerlapjes zijn, dan kun je er toch het best niet mee omgaan, toch?
  • Werk! Als je schoolresultaten slecht zijn, dan geef je je ouders alle troeven in handen! Als je iets harder studeert, zullen niet alleen je punten verbeteren, maar krijg je ook meer ruimte om op het internet te gaan. Iedereen tevreden!

Start van het gesprek

  • Begin 'klein'. Je begint het best rustig aan. Onderhandel over een haalbaar tijdsschema of een momentje alleen. Bijvoorbeeld: één uurtje internetten na het eten. Als je te hoge eisen stelt, is de kans groot dat je meteen een “neen” krijgt!
  • Haal je 'bewijsmateriaal' boven: toon hen dat je in staat bent afspraken na te leven, geef voorbeelden. Kortom, leg ze uit dat ze je kunnen vertrouwen en dat je ze niet zult teleurstellen.
  • Stel zelf regels voor en leef ze na: als ze uiteindelijk akkoord gaan, respecteer dan ook de voorwaarden die ze daar tegenover kunnen stellen (bv.: stem ermee in dat je vader of moeder je naar een afspraakje brengt en je komt halen ...). Zorg ervoor dat je hun vertrouwen niet verliest, want anders moet je weer helemaal van nul beginnen.

En daarna …
Na verloop van tijd kan je proberen om wat meer vrijheid los te peuteren. Vergeet echter niet dat ook als je ouders het niet altijd met je eens zijn, jij altijd hun verantwoordelijkheid bent en ze niet altijd ongelijk hebben als ze je iets verbieden. Vergeet nooit dat ook zij op een dag jong zijn geweest (echt wel!) ...

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies