Een sterk wachtwoord kiezen

Een sterk wachtwoord bestaat uit minstens 10 karakters waaronder cijfers, letters en een symbool. Maar een goed wachtwoord is als je tandenborstel of onderbroek. Die deel je ook niet, zelfs niet met je vrienden!

Je wachtwoord is je online-identificatie. Het is een beetje als een sleutel, maar dan eentje die je tegelijk toegang geeft tot je Facebook-profiel, je mails, je games, je muziek, ... Kortom, je hele leven online! Misschien heb je wel zoveel verschillende accounts dat je uit gemak overal hetzelfde wachtwoord gebruikt. Maar wat gebeurt er als iemand dit wachtwoord te weten komt? Je geeft die persoon als het ware toegang tot je privéleven online.

Je wachtwoord verklappen is nooit een goed idee, ook al vind je het een teken van vertrouwen. Want zo geef je anderen toegang tot je privégegevens, met soms zware gevolgen voor jou.

Kies dus een sterk wachtwoord om die risico's in te dijken, en geef het aan niemand. Zet het ook nooit in formulieren of e-mails.

  • Een wachtwoord moet geheim blijven! Zet het nooit op papier of een post-it, en vertel het aan niemand.

Wat is een sterk wachtwoord?

Een sterk wachtwoord bestaat uit 10 karakters, bestaande uit cijfers, letters en een symbool, dat jij gemakkelijk kunt onthouden, maar moeilijk te raden is voor anderen. Neem bijvoorbeeld de eerste letters van de zin: ‘Mijn broer Sam is 13 jaar en is goed gek!’. Dat geeft als wachtwoord: MbSi13jeigg! Bekijk hen filmpje van Ketnet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wijzig het regelmatig!

Wachtwoorden circuleren op het internet. Er bestaan eenvoudige technieken om je gebruikersnaam aan je wachtwoord te linken, zonder dat jij dat weet, om zo je wachtwoord te achterhalen. Die 'spion-tools' kunnen maanden hun werk doen voor ze worden ontdekt. En al die tijd analyseren ze je bewegingen online en onderscheppen ze alle wachtwoorden. Zo kunnen ze ook voor andere dingen worden gebruikt. Daarom moet je een wachtwoord, hoe sterk ook, regelmatig wijzigen.

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies