Mijn recht op afbeelding … en mijn plichten!

Elke dag posten en delen duizenden mensen foto's en filmpjes op de sociale netwerken. Vaak komen daar mensen, vrienden of kennissen in voor. Je vrienden hebben al foto's van jou gepost en jij van hen waarin je ze hebt getagd ... Maar heb je al eens stilgestaan bij het recht op afbeelding? Iedereen heeft recht op zijn afbeelding en kan beslissen wat ermee gebeurt. Iedereen moet zijn toestemming geven voor de publicatie van zijn afbeelding op eender welk platform ... en kan zich daar dus vierkant tegen verzetten. Het is belangrijk dat je de afbeelding van anderen en hun keuzes respecteert!

Wat is dat precies, dat recht op afbeelding?

Het recht op afbeelding is ieders recht om een beslissing te nemen over zijn afbeelding en deze te kunnen beheren. Concreet biedt dit recht mensen de kans om zich te verzetten tegen het gebruik van hun afbeelding. Dat kunnen ze doen om hun privéleven te beschermen of gewoon omdat ze de foto niet leuk vinden. Alle redenen zijn goed!

Voor je een foto publiceert, of dat nu voor een krant, een tijdschrift of de sociale netwerken is, moeten de personen die erop staan en herkenbaar zijn hun toestemming geven. Het best nog vraag je hun toestemming vóór je de foto neemt.

De enige uitzondering betreft publieke personen bij het uitoefenen van hun functie.

Maar hoe doe je dat op het internet, met duizenden foto's?

Het recht op afbeelding geldt uiteraard ook op het internet. Doe niet eender wat met de foto's van je vrienden. Vraag hen of ze het goedvinden dat je een foto met hen erop deelt. Je zou het toch zelf ook niet leuk vinden als een van je vrienden een lelijke foto van jou zou delen? Trouwens, als dat het geval is, kun je – dankzij het recht op afbeelding – deze foto's laten verwijderen. Hoe? Eerst vraag je de persoon die ze online zette om ze te verwijderen. En anders kun je de foto's nog altijd melden aan de verantwoordelijke van de website (via de optie 'een inhoud melden').

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies