Ouders

Het internet biedt een schat aan mogelijkheden (chatten, sociale netwerken, mobiele applicaties,...). Het is voor jongeren een heel verrijkend instrument. Toch schuilen er risico's. Als ouder zul je je kinderen moeten leren om zich tegen die risico's te beschermen. Opvoeding rond webmedia vergelijken met het verkeer kan nuttig zijn... We leren onze kinderen immers hoe ze zich in het verkeer moeten gedragen om veilig te zijn. Hetzelfde geldt voor het internet.

Internet binnen het gezin

Net zoals het veel tijd en energie kostte om onze kinderen te leren fietsen en op de verkeersrisico's te wijzen, vraagt het sensibiliseren rond veilig internetten eveneens aandacht en energie.

Sociale netwerksites

Sociale netwerken zijn onlosmakelijk verbonden met het leven van tieners.

Privacy

De privacy van je kind in een publiek domein: hoe ga je ermee om?

Infosessies 'Veilig online'

Child Focus geeft, in samenwerking met de Gezinsbond, informatiesessies over heel Vlaanderen rond het thema 'Onze Kinderen Veilig Online'. 

Seksualiteit

Jongeren, seksualiteit en internet: Eigen aan hun leeftijd, zal zowat iedere puber experimenteren en op zoek gaan naar de info die hij of zij nodig heeft.

Kostbare tips

Bespreek technische trucjes met je kinderen en ga na of ze weten hoe ze die instellingen moeten gebruiken...
 

Met het internet maken we een heuse technologische, sociale, menselijke en communicatierevolutie door. Het internet schotelt ons ook heel wat educatieve uitdagingen voor, want er bestaat geen enkele wonderformule om te voorkomen dat jongeren online risico's lopen. Sommige filtersystemen kunnen heel jonge internetgebruikers wel beschermen, maar die hebben al snel geen nut meer omdat online experimenteren nu eenmaal deel uitmaakt van het ontdekkingsproces en de adolescentie.

Hun kritische geest versterken, verzekeren dat ze in het geval van problemen met iemand kunnen praten, hen verantwoordelijkheid bijbrengen, hen begeleiden en een open dialoog in een sfeer van vertrouwen voeren blijken de beste strategieën voor een veilig en verantwoord gebruik van de sociale media door kinderen en tieners.

Op deze website ontdek je hoe je je kinderen kunt begeleiden op het internet. Hoe je webtechnologieën een plaats geeft in de opvoeding en je kinderen leert om die op een veilige en verantwoorde manier te gebruiken.

De rubriek 'Wat doen jongeren online?' schept een overzicht van de favoriete activiteiten van kinderen en tieners op het internet. We leggen je ook uit waarom ze zo graag online zijn. Tot slot geven we je allerlei tips die je helpen ze beter te begeleiden in die digitale wereld.

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies