De privacy van je kind in een publiek domein: hoe ga je ermee om?

Alles wat je op het internet doet, laat sporen na. Als je op iets reageert of informatie deelt, wordt dat in het geheugen opgeslagen. Sommige websites analyseren de elektronische gewoonten van internetgebruikers trouwens voor marketingdoeleinden. Je laat immers een 'digitale voetafdruk' achter. Om daar controle over te houden, zul je jongeren moeten leren om hun persoonlijke gegevens en dus ook hun privacy te beschermen.

Maar hoe zit dat met de privacy?

Je privacy beschermen wil vooral zeggen dat je niet TE VEEL informatie deelt of verspreidt. 11% van de jongeren die actief zijn op een sociaal netwerk heeft nog altijd de neiging om zijn adres of telefoonnummer op zijn profiel te zetten. Een profiel dat, in één geval op vier, voor iedereen toegankelijk is.

Kritische geest en persoonlijke gegevens

Is het te mooi om waar te zijn? Dan is het misschien ook niet waar. Je kunt op het internet een schat aan betrouwbare en leerrijke informatie terugvinden. Maar je kunt ook valse informatie tegenkomen ... Sensibiliseer je kinderen om zich af te vragen of wat ze online lezen wel klopt. Moet ik mijn persoonlijke informatie echt in een wedstrijdformulier zetten om een tablet te winnen? Om je kind bewust te maken van wat persoonlijke gegevens zijn, kun je vergelijkingen maken met het echte leven: “Zou jij in een druk winkelcentrum rondlopen met een bord waarop je adres en telefoonnummer staan? Nee, toch? Geef die informatie dan ook niet aan eender wie en zet ze niet eender waar op het internet.”

Hoe sensibiliseer ik mijn kind om zijn privacy online te beschermen?

De bescherming van je privacy begint met een analyse van de toegankelijkheid van het profiel: wie kan wat zien? Via de privacyinstellingen kun je het profiel minder zichtbaar maken. Klik hier om te ontdekken hoe je de privacyinstellingen aanpast. Denk samen met je kind na over het begrip 'vriendschap online'. Leg verbanden met het echte leven: er zijn mensen met wie je een betere band hebt dan met anderen, net zoals in het echte leven. Help je kind om zijn vrienden in te delen volgens de gemeenschappelijke noemer die ze verbindt: school, familie, hobby's, ... Zo kan het nadien de zichtbaarheid voor elke vriendengroep afzonderlijk bepalen.

Leg je kind ook uit wat het recht op afbeelding is, en hoe belangrijk het is om dat te respecteren. Je kind heeft het recht om al dan niet in te stemmen met de verspreiding van zijn foto. Dit kan immers een invloed hebben op zijn e-reputatie.

Persoonlijke gegevens worden beschermd volgens het wettelijk kader. De wet bepaalt dat iedereen het recht heeft op respect van zijn privacy, binnen de grenzen die werden vastgelegd in de Belgische Grondwet, artikel 22Lien externe). Deze wet beschermt de gebruikers en verzekert dat persoonlijke gegevens niet worden misbruikt. De bescherming van de privacy komt ook ter sprake online en op de sociale netwerken. Via zijn inschrijving op een platform aanvaardt de gebruiker de gebruiksvoorwaarden waaronder deze over het gebruik van persoonlijke gegevens. Daarom is het zo belangrijk om die informatie te lezen en jongeren bewust te maken van de persoonlijke informatie die ze delen.

Voorzichtigheid in de verspreiding van persoonlijke gegevens en een regelmatige controle van wat anderen over ons posten, blijven de beste bescherming van de privacy.

  • Spoor je kind aan om na te denken voor het iets post en zijn imago online regelmatig te controleren door zijn naam in te geven in zoekmachines.

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies