Denk na voor je iets post!

Jongeren zijn bijna voortdurend online. Uit een studie (EU Kids Online) blijkt dat in België 31% van de jongeren tussen 9 en 16 jaar via zijn smartphone op het internet gaat. Online delen ze dan een hoop informatie. Naar jouw mening misschien wel iets te veel informatie ... Sensibiliseer hen om te waken over hun privéleven door hun persoonlijke informatie af te schermen, bijvoorbeeld via de instellingen van hun profiel.

Maken jongeren zich geen zorgen meer om hun privacy online?

In tegenstelling tot wat wij zouden denken, hechten jongeren nog altijd veel belang aan hun privéleven, ook al posten ze erop los.

Jongeren delen graag foto's, van zichzelf of hun vrienden, en zetten er vooral graag reacties bij. Hun profiel is een manier om aan anderen te tonen wie ze zijn, om aan hun e-reputatie te werken. Via hun profiel onthullen ze persoonlijke informatie. Soms gebeurt dat bewust, soms onbewust.

Moedig hen aan om goed na te denken voor ze iets posten. Wie kan deze post zien? Leg hen uit dat een vakantiefoto van hen in bikini op een netwerk voor iedereen zichtbaar is, en dat dit hetzelfde is als in bikini over straat lopen. De denkoefening moet gebaseerd zijn op een vergelijking tussen hun leven offline en online. En het virtuele leven is tegenwoordig een onderdeel van hun echte leven ...

Drie gulden regels moeten hen helpen nadenken voor ze wat dan ook online zetten:

  • Alles wat op het internet staat, kan op een gegeven moment openbaar worden en voor heel andere dingen worden gebruikt.
  • Eenmaal iets op het internet staat, kan het daar voor altijd blijven: 'Eenmaal op het internet, altijd op het internet!'
  •  Elke inhoud die je op een profiel zet, zelfs privé, kan door iedereen worden gezien, omdat ze altijd kan worden gedeeld of gekopieerd en zo worden verspreid.

Daarom is het zo belangrijk om je privacyinstellingen bij te werken en goed na te denken voor je iets post!

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies