Het mysterie van de chatboxen!

Voor jongeren is chatten of online praten een must om met vrienden te kunnen kletsen en hun sociaal netwerk te onderhouden en zelfs te verruimen. De interactie is er heel groot. Je typt een zin in en krijgt meteen een reactie. Snel en gemakkelijk want men kan tegelijk ook foto's en filmpjes uitwisselen. Nog leuker wordt het als ze ook een webcam aansluiten, want dan kunnen ze elkaar zien. Bovendien kun je dankzij de webcam zien met wie je praat als het gaat om iemand die je niet kent.

Om sneller te chatten, vinden jongeren hun eigen 'chattaaltje' uit. In tegenstelling tot wat sommigen denken, gaan jongeren niet slechter schrijven omdat ze chatten.

De chatbox is een ideale ruimte om te spelen met anonimiteit, wat heel typisch is voor de puberteit. Ze kunnen er zich uitgeven voor iemand anders en zo testen hoe anderen reageren op een jongen, een meisje, een jonge vrouw, een volwassene enz. Als ouder hoef je je hierover geen zorgen te maken. Tenzij je kind zichzelf een andere identiteit aanmeet om dingen te doen die niet kunnen…

Voor een jongere is een lange lijst met vrienden of contactpersonen vaak een teken van populariteit.

Waar moet je op letten?

Wanneer jongeren chatten met mensen die ze niet kennen, hebben ze de neiging om die mensen te snel te vertrouwen. Voor jongeren heeft 'iemand kennen' een heel andere betekenis dan voor een volwassene. Jongeren vertrouwen iemand veel sneller en denken dat ze iemand kennen zodra ze vijf minuten met elkaar hebben gechat. Dat maakt ook dat ze snel persoonlijke informatie of geheimen delen.

Zo gebeurt het dat internetgebruikers via de webcam ongepaste, erotische of andere beelden te zien krijgen in plaats van het gezicht van hun gesprekspartner.

Ook kan je gesprekspartner met de software van de webcam je fotograferen of filmen zonder dat je dat weet. Die foto's of filmpjes kunnen daarna op het internet worden gezet. Het gebeurt dat erotische foto's en filmpjes gemaakt door en met minderjarigen op die manier worden verspreid.

Wat moet je als ouder dan doen?

  • Hoe en met wie praat je kind online? Toon belangstelling. Neem af en toe samen met je kind zijn/haar vriendenlijst door. Vergeet niet dat een lange vriendenlijst 'cool' is voor een jongere. Goed om te weten: jongere kinderen chatten liever met personen die ze in het offline leven kennen.
  • Maak met je kind afspraken over de momenten waarop het kan chatten en over hoelang dit mag duren. Leg uit waar het op moet letten en wat het bij problemen moet doen. Chat zelf eens. Communiceer online om je op dit soort gesprekken voor te bereiden. Test de applicaties die zij gebruiken, zoals SnapChat, Viber, WhatsApp, …
  • Druk de affiche Veilig Chatten af en hang die in de buurt van de computer.
  • Leg je kind uit dat het zijn persoonlijke gegevens niet onbezonnen moet delen (voornaam, naam, gsm-nummer, adres enz.).
  • Help je kind een goed pseudoniem te bedenken als het gebruikmaakt van openbare chatboxen. Beklemtoon dat het pseudoniem geen enkele aanwijzing over zijn/haar echte naam of leeftijd mag geven. Vermijd ook suggestieve namen zoals 'sexygirl', die personen met weinig eerbare bedoelingen aantrekken.
  • Laat je kind inzien dat de virtuele wereld een schijnwereld kan zijn. De mensen in deze wereld zijn niet per se de mensen die ze beweren te zijn. Als je vijf minuten met iemand chat, is dat nog geen vriend.
  • Als je kind wil afspreken met iemand die men op een chatsite heeft ontmoet, zorg er dan voor dat het er niet alleen naartoe gaat en dat het die persoon ontmoet op een drukke openbare plaats. Leer je zoon of dochter ook om met een vertrouwenspersoon over dit soort afspraakjes te praten.
  • Leer je kind om een 'printscreen' of schermafbeelding te maken als er iets vervelends gebeurt. Zo heb je bewijsstukken als er problemen van komen.
  • Vertel je kind dat hij/zij tijdens het chatten via de webcam wel eens schokkende beelden te zien kan krijgen. En vertel dat hij/zij dan altijd naar je toe mag komen.
  • Waarschuw je kind dat een webcam foto's kan nemen of kan filmen zonder dat je dat weet. Leer hij/zij om vóór de camera geen dingen te doen die hij/zij ook niet in het openbaar zou doen.

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies