Waarom is Facebook verboden voor kinderen jonger dan 13 jaar?

Het gaat niet om een pedagogische maatregel, zoals je zou kunnen denken, maar het heeft eerder te maken met een Amerikaanse wet inzake de bescherming van gegevens van minderjarigen.

Waarom is Facebook verboden voor kinderen jonger dan 13 jaar?

Facebook is gevestigd in de Verenigde Staten en moet dus de nationale wetgeving naleven. De COPPA (Children's Online Privacy Protection Act – 1998) is een Amerikaanse wet die bepaalt dat een onderneming geen gegevens van minderjarigen jonger dan 13 jaar voor commerciële doeleinden mag gebruiken zonder toestemming van de ouders.

In werkelijkheid zijn talloze kinderen van twaalf jaar of nog veel jonger actief op dit sociaal netwerk, ondanks het feit dat ze niet de vereiste leeftijd hebben. Van de jongeren die regelmatig inloggen, zou 25% tussen 9 en 10 jaar zijn. Dit cijfer blijft maar groeien, tot 83% voor 13-14-jarigen.

 

Mijn kind is jonger dan 13 jaar en wil een Facebookprofiel. Wat moet ik doen?

Sommige kinderen jonger dan 13 jaar dromen van een Facebookaccount, omdat hun grote broer of vriendjes op school dat ook hebben. Als ouder sta je dan voor een dilemma: ofwel stem je ermee in om je kind te registreren en dus ook om te liegen over zijn leeftijd. Ofwel weiger je omdat je de gebruiksvoorwaarden van Facebook niet wilt schenden, met het risico dat je kind achter je rug zelf een account opent. Het is belangrijk dat je er vooraf op een open manier over kunt praten en dat de registratie het resultaat is van een beslissing die je samen hebt genomen. Maar er bestaan ook leuke alternatieven voor jonge meisjes en jongens die op een sociaalnetwerksite willen. Ketnet is hier een mooi voorbeeld van. Neem eens een kijkje en maak samen een Ketprofiel aan! 

Hoe help ik mijn kind?

Maak samen een account aan en vestig de aandacht van je kind op de voordelen en risico's van het gebruik van sociale netwerken. Neem de tijd om de privacyinstellingen door te nemen. Maar niet om samen het profiel te maken. Dit zal je kind aanmoedigen om zich al vanaf zijn eerste stappen op de sociale netwerken verantwoord en verstandig te gedragen. Sensibiliseer je kind om online niet te doen wat het ook in het echte leven nooit zou doen, en vooral om niet te veel persoonlijke informatie te delen. De jongste kinderen hebben de neiging om alles te willen, en soms te veel te delen. Stimuleer de kritische geest van je kinderen al op jonge leeftijd, zodat ze zich de juiste vragen stellen wanneer ze via deze platformen met anderen communiceren.

 

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies