Jongeren en sociale netwerken

Sociale netwerken zijn onlosmakelijk verbonden met het leven van tieners.

64% van de jongeren in België heeft een profiel op een sociaal netwerk: 25% van de 9-10-jarigen, 49% van de 11-12-jarigen en tot 83% van de 13-14-jarigen, en dit ondanks het feit dat bepaalde netwerken, zoals Facebook, verboden zijn onder de 13 jaar. 41% van de jongeren heeft tussen 100 en 300 vrienden online.

Er bestaan tegenwoordig heel veel verschillende netwerken. Het bekendste ervan is Facebook. Maar dat is niet het enige ... Er is Twitter, waar deelnemers korte berichten uitwisselen, maar ook Ask.fm, waarop jongeren anoniem vragen kunnen stellen.

Sociale netwerken, communities, sociale media, ... Wat is het verschil?

Een sociaal netwerk is een website waarop internetgebruikers met elkaar in contact kunnen komen of zich kunnen groeperen op basis van hun vriendschappen en/of gedeelde interesses, zoals muziek, passies, of zelfs hun beroep of school. De sociale netwerken vereenvoudigen de uitwisseling van informatie, foto's, filmpjes enz. binnen deze groepen.

Het is dus echt een web, een netwerk dat zich rond een individu vormt, afhankelijk van zijn voorkeuren, smaak, interesses, ...

 We spreken vandaag ook in ruimere zin over de 'sociale media'. Die omvatten niet alleen de sociale netwerken, maar ook communities waar internetgebruikers hun mening kwijt kunnen zonder deel uit te maken van een groep. Een paar voorbeelden:
- websites voor het delen van foto's of filmpjes, zoals YouTube of Flickr;
- blogs zoals Skyrock;
- opiniesites, waarvan sommige gespecialiseerd zijn: Tripadvisor voor reizen, resto.be, ...
- wiki's, zoals Wikipedia voor de vorming van collectieve kennis. Maar er zijn nog andere initiatieven, zoals Yahoo Answers.

Tegelijk bestaan er nu ook talloze apps waarmee jongeren voortdurend met elkaar in contact kunnen blijven. Whatsapp en Viber zijn daar maar een paar voorbeelden van.

Maar hoe praat je daar thuis over in een positieve sfeer?

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies