Een sterk wachtwoord

 

Een wachtwoord is als het ware een digitale sleutel die de poorten naar de virtuele wereld opent. Het beschermt persoonlijke informatie en beveiligt de toegang tot profielen of gebruikersaccounts. Het is heel belangrijk dat je met jongeren over de vertrouwelijkheid van die informatie praat en ze aanmoedigt om een sterk wachtwoord te gebruiken. 

Is het wachtwoord van uw kind veilig? Klik hier ➜    

    

 

 

 

Zonder wachtwoord kan je tegenwoordig niet veel aanvangen op het internet. Om een account te openen, te chatten, in te loggen op sociale netwerken, te gamen, enz. Met een wachtwoord identificeer je je online. Sommige jongeren gebruiken overal hetzelfde wachtwoord of verklappen het aan vrienden. Dit kan leiden tot cyberpesten, tot identiteitsdiefstal of hacking van een account. Je kunt die risico's indijken met een sterk wachtwoord dat je geheimhoudt en regelmatig wijzigt.

Hoe kies je een sterk wachtwoord?

Een sterk wachtwoord bestaat tegenwoordig uit minstens 12 karakters bestaande uit cijfers, letters (zowel hoofdletters als kleine letters) en een teken (+, -, / …). Gebruik ezelsbruggetjes zodat je kinderen het gemakkelijk kunnen onthouden: neem een wachtzin. Bijvoorbeeld: Ik kwam vandaag om 9 uur aan op school! Dan wordt het wachtwoord: Ikkwamvandaagom9uuraanopschool!Een moeilijk te raden wachtwoord versterkt de veiligheid en de toegang tot de informatie in dit profiel.

Hoe stimuleer je ze om hun wachtwoord geheim te houden?

Leg je kinderen uit dat een goed wachtwoord net zoals een tandenborstel is. Je geeft die aan niemand, zelfs niet aan je beste vriend. Het is als de sleutel van je huis: alleen voor jou!

Moet ik het wachtwoord van mijn kinderen kennen of bewaren?

Als je heel jonge kinderen hebt, is het goed om hun paswoord te kennen. Zo kan je regelmatig gaan kijken met wie ze online contact hebben en wat ze erop zetten. Maar heel snel zul je ze moeten helpen met de uitbouw van hun privacy en leven online. In deze context is het niet zo'n goed idee om hun wachtwoord te bewaren. Volwassenen zullen moeten leren om hen te vertrouwen en hun geheimpjes te respecteren. Dat vertrouwen gaat gepaard met het aanleren van basistechnieken die hun privacy op het internet garanderen. Bijvoorbeeld het aanpassen van veiligheidsinstellingen of het vormen van één of meerdere sterke wachtwoorden die ze zelf kunnen onthouden. Het dus aan jou om hen te sensibiliseren om paswoorden geheim te houden en het tevens regelmatig te wijzigen. Op die manier hebben je kinderen voldoende bagage en hoef je hun paswoord helemaal niet te kennen ;)

Waarom moet je je wachtwoord regelmatig wijzigen?

Wachtwoorden circuleren op het internet. Er zijn eenvoudige technieken om de koppeling gebruikersnaam-wachtwoord te achterhalen, zonder medeweten van de gebruikers. Die tools kunnen maanden hun werk doen voor ze worden ontdekt. En al die tijd analyseren ze je bewegingen online en onderscheppen ze alle wachtwoorden die circuleren. Zo kunnen ze ook voor andere dingen worden gebruikt. Daarom moet een wachtwoord, hoe sterk ook, regelmatig worden gewijzigd.
Wijs hen er bovendien op om verschillende paswoorden te gebruiken indien er sprake is van verschillende accounts. Het is echt af te raden om je Facebook inloggegevens te gebruiken om je mailbox te openen.

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies