Infosheets: een account configureren

Wie profiel zegt, zegt privacysettings. Als ze goed gebruikt worden, zullen ze het privéleven van de internetgebruiker goed beschermen. Het is belangrijk dat we jongeren sensibiliseren om hun privacysettings zo optimaal mogelijk in te stellen en om ze regelmatig te checken om onaangemane verrassingen te vermijden.

 

Waarom een profiel beveiligen ?

Vandaag hebben 8 op 10 jongeren tussen 13 en 14 jaar een profiel op en sociale netwerksite. Van hen heeft 1 op 4 een volledig openbaar profiel. Met andere woorden, een profiel die zomaar in de Google-zoekresultaten zal opduiken en dus door iedereen geconsulteerd kan worden. Zonder dat je bevriend hoeft te zijn, kan je gewenste zowel als ongewenste dingen over iemand te weten komen.

De privacysetting zijn er nu net om het privéleven van de gebruikers te beschermen en het internetten op hun platform veiliger te maken. Aan de hand van een denkoefening rond de toegang tot hun profiel en dus persoonlijke gegevens, kan u met jongeren nadenken over de noties van identiteit, intimiteit, vriendschap en wat men deelt met wie.

Hoe een profiel beveiligen?

Vraag aan je leerlingen of ze weten wie echt toegang heeft tot hun profiel. Hun vrienden? Vrienden van vrienden ? Iedereen ? Welke foto’s zijn voor welke vrienden zichtbaar ? Analyseer samen de verschillende opties en configuraties.  Daag hen uit om na te denken over de gevolgen van hun daden op sociale media. Als u zelf geen expert bent in het thema, laat u dan bijstaan door collega’s of vraag aan de leerlingen om onderling tips uit te wisselen. Vaak weten ze zelf ook al heel erg veel ! De meeste jongeren weten immers wel waar je moet klikken. Jij hoeft enkel de juiste kritische vragen te stellen.

Child Focus heeft ook een aantal instructiefilmpjes gemaakt die kunnen helpen bij het configureren van een Skype- of Facebook profiel. Deze filmpjes leggen stap voor stap uit hoe de toegang tot je profiel beperken, hoe iemand blokkeren, hoe een goed e-mailadres kiezen of hoe tags beheren.

Hieronder vind u ook informatiefiches met betrekking tot ander sociale media als AskFM, Instagram, Twitter,…

Doe hen er zeker ook aan denken om hun instellingen, minimaal één keer per drie maanden.

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies