Jongeren en hun profielen: hoe stel je ze in?

Wie profiel zegt, zegt ook meteen privacyinstellingen. Deze tools moeten het profiel van jongeren (en kinderen!) op het internet beschermen. Maak je tiener duidelijk hoe belangrijk die instellingen zijn. Pas de instellingen samen aan, zodat je tiener meteen de juiste reflexen aanleert.

Waarom een account instellen?

Tegenwoordig hebben bijna 8 jongeren op 10 tussen 13 en 14 jaar een profiel op een sociaal netwerk. Van die jongeren zou 1 op 4 een openbaar profiel hebben. Een profiel dat in de resultaten van zoekmachines verschijnt en dat dus gemakkelijk kan ingekeken worden. Je moet dus niet bevriend zijn met die persoon om al zijn foto's te kunnen bekijken en die te gebruiken ... of te misbruiken!

Vraag je je kinderen wel eens of ze weten wie toegang heeft tot hun profiel en hun posts? Kennen ze hun 'vrienden' wel echt? En de vrienden van die vrienden? Kijk samen eens naar de instellingen van hun profiel. Vraag hen na te denken over de personen die toegang hebben tot hun profiel. Welke foto's zijn zichtbaar voor welke vrienden? Leer hen kritisch zijn en na te denken over de gevolgen van hun activiteiten op de sociale media.

Als je ze goed instelt, vervullen de privacyinstellingen verschillende functies. Om te beginnen schermen ze het privéleven van het kind af. Daarnaast schermen ze ook de reputatie van de gebruiker af. Ze helpen met de naleving van het afbeeldingsrecht en kunnen tot slot voorkomen dat je kind in contact komt met bepaalde gebruikers. Door af te bakenen wie toegang heeft tot bepaalde informatie stimuleer je jongeren om na te denken over privacy, vriendschap, eigenwaarde, respect voor zichzelf en anderen en welke informatie al dan niet gepast is.

Hoe wijzig je de privacyinstellingen van een account?

Jongeren kunnen hun privacyinstellingen wijzigen via hun profiel. Je moet geen expert zijn om hen daarbij te helpen! Als ouder kun je hun kritische geest stimuleren en samen met hen bekijken hoe ze hun account moeten instellen. Jongeren weten wel waar ze moeten klikken! Voor extra hulp kun je altijd nog gebruikmaken van de richtlijnen. En tot slot: moedig hen aan om deze instellingen regelmatig bij te werken, minstens één keer om de drie maanden.

    

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies