Denk na voor je iets post!

Jongeren zitten tegenwoordig overal en altijd op het internet! Uit een studie (EU Kids Online) blijkt dat in België 31% van de jongeren tussen 9 en 16 jaar via zijn smartphone online gaat. Zo delen ze dan een hoop informatie. Misschien wel iets te veel informatie ... Moedig ze aan om hun privacy te beschermen door hun persoonlijke informatie te beveiligen en hun kritische geest aan te scherpen.

Maken jongeren zich geen zorgen meer om hun privacy online?

 In tegenstelling tot wat wij zouden denken, hechten  jongeren nog altijd veel belang aan hun privéleven, ook  al posten ze een hoop.

 Jongeren delen graag foto's, van zichzelf of hun vrienden  en zetten er vooral graag reacties bij. Hun profiel is een  manier om aan anderen te tonen wie ze zijn, om aan  hun e-reputatie te werken. Via hun profiel onthullen ze  persoonlijke informatie. Soms gebeurt dat bewust,  soms onbewust.

 Moedig ze aan om goed na te denken voor ze iets  posten. Wie kan deze post zien? Want eenmaal op het  internet ... altijd op het internet! Daarom is het zo  belangrijk om je privacyinstellingen bij te werken en  goed na te denken voor je iets post!

 

Kritische geest en persoonlijke gegevens

Is het te mooi om waar te zijn? Dan is het misschien ook niet waar! Je kunt op het internet een schat aan nuttige en leerrijke informatie terugvinden. Maar je kunt ook valse informatie tegenkomen ... Spoor kinderen en jongeren aan om na te denken over het waarheidsgehalte van wat ze zien of lezen. Is een e-mail die zegt dat jij een wedstrijd hebt gewonnen wel te vertrouwen? Om je leerlingen bewust te maken van wat persoonlijke gegevens zijn, kun je vergelijkingen maken met het echte leven: “Zou jij rondlopen met een bord waarop je adres en telefoonnummer staan, in een druk winkelcentrum? Nee, toch? Geef die informatie dan ook niet aan eender wie en zet ze niet eender waar op het internet.”

Wat doe je als leerkracht of opvoeder?

Spoor de jongeren aan om na te denken over het waarheidsgehalte van wat ze zien of lezen. Zonder een kritische geest zullen ze vroeg of laat foute keuzes maken. Wie kan deze post zien? Leg ze uit dat een vakantiefoto van hen in bikini op een netwerk voor iedereen zichtbaar is, en dat dit hetzelfde is als in bikini over straat lopen. De denkoefening moet zijn gebaseerd op een vergelijking tussen hun leven offline en online. En het virtuele leven is tegenwoordig een onderdeel van hun echte leven ...

Drie gulden regels moeten ze helpen nadenken voor ze wat dan ook online zetten:

  1. Alles wat op het internet staat, kan op een gegeven moment openbaar worden en voor heel andere dingen worden gebruikt.
  2. Eenmaal iets op het internet staat, kan het daar voor altijd blijven: 'Eenmaal op het internet, altijd op het internet!'
  3.  Elke inhoud die je op een profiel zet, zelfs privé, kan door iedereen worden gezien, omdat ze altijd kan worden gedeeld of gekopieerd en zo worden verspreid.

Daarom is het zo belangrijk om je privacyinstellingen bij te werken en goed na te denken voor je iets post!

Als leerkracht of begeleider kun je dit onderwerp aankaarten via diverse lessen of spelletjes. Child Focus werkte speciaal voor jou bepaalde hulpmiddelen uit, zoals het pedagogisch dossier ‘Think before you post’ , de serious game ‘Master F.IN.D.’

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies