Online nieuwe mensen ontmoeten

Jongeren doen niets liever dan chatten met vrienden en hun kennissenkring verruimen. Maar daar blijft het niet bij ... Sommigen ontmoeten online ook graag nieuwe mensen. In België legt 27% (van de 9-16-jarigen) nieuwe contacten op het web en 10% van hen ontmoet die ook offline. Die cijfers zijn op zich niet verontrustend. Want we mogen niet vergeten dat die mogelijkheid om je kennissenkring uit te breiden in principe één van de rijkdommen van sociale media is ... Wat pas echt zorgen baart, is het volgende cijfer: slechts 50% van de ouders is op de hoogte van die afspraakjes. Die kloof tussen de online wereld van kinderen / jongeren en wat hun ouders weten, is onrustwekkend. Het betekent immers dat gezinnen te weinig over het internet praten. En toch is het zo belangrijk om kinderen en jongeren kritisch te maken tegenover die nieuwe ontmoetingen.

Waarom praten jongeren graag met onbekenden?

Iemand ontmoeten, chatten, flirten, plagen, ... Jongeren doen het allemaal online! Tieners ontmoeten graag nieuwe mensen en stellen zich gemakkelijk open naar anderen toe. Via die interacties zullen ze ook hun eigen identiteit ontwikkelen. Volgens de studie EU Kids Online II zou één jongere op drie online al met een onbekende hebben gepraat. We moeten daar wel bij zeggen dat een derde persoon in de meeste gevallen de link tussen beide personen vormt. Zegt men niet dat de vrienden van mijn vrienden ook mijn vrienden zijn? Jongeren hanteren dat credo in hun contacten op het internet.

Hoe sensibiliseer je jongeren voor ontmoetingen online versus offline?

Als leerkracht of opvoeder kun je de kritische geest van jongeren versterken. Moedig ze aan om niet te veel persoonlijke informatie te onthullen wanneer ze met een onbekende praten. Je weet immers nooit wie er achter een profiel schuilgaat! Adviseer ze om met een volwassen vertrouwenspersoon te gaan praten als er iets verdachts gebeurt. Ze kunnen het profiel ook melden aan de sociale netwerksite in kwestie. Leg de jongeren uit dat als ze offline iemand willen ontmoeten, het heel belangrijk is dat ze de volgende drie regels naleven:

  • Neem iemand mee naar de afspraak;
  • De afspraak moet overdag en op een openbare plek plaatsvinden;
  • Praat er vooraf over met een volwassen vertrouwenspersoon. Zorg dat die persoon weet waar je bent.
Tip: Doe de chattest met je leerlingen om te zien welk type superchatters ze zijn!

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies