Waarom is Facebook verboden voor kinderen jonger dan 13 jaar?

Het gaat niet om een pedagogische maatregel, zoals je zou kunnen denken, deze leeftijdsgrens heeft eerder te maken met een Amerikaanse wet voor de bescherming van gegevens van minderjarigen ... Daarom is het zo belangrijk dat jij als leerkracht de jongeren stimuleert om er verantwoord mee om te gaan!

Waarom is Facebook verboden voor kinderen jonger dan 13 jaar?

Facebook is gevestigd in de Verenigde Staten en moet dus de wetgeving van het land naleven. Die bepaalt dat een onderneming geen gegevens van minderjarigen jonger dan 13 jaar voor commerciële doeleinden mag gebruiken zonder toestemming van de ouders. In werkelijkheid zijn talloze kinderen onder de twaalf jaar of nog veel jonger actief op dit sociale netwerk, ondanks het feit dat ze niet de vereiste leeftijd hebben. Van de jongeren die regelmatig inloggen, zou 25% tussen 9 en 10 jaar zijn. Dit cijfer blijft maar klimmen, tot 83% voor 13-14-jarigen.

Hoe reageer je tegenover kinderen jonger dan 13 jaar die op Facebook zitten?

Sommige kinderen jonger dan 13 jaar dromen van een Facebook-account, omdat hun grote broer of vriendjes op school dat ook hebben. Als leerkracht of opvoeder kun jij de kinderen erop wijzen dat het verboden is en ze uitleggen waarom. Spoor ze aan om na te denken voor ze iets posten en niet te veel persoonlijke informatie te onthullen.  De jongste kinderen hebben de neiging om alles te willen, en soms te veel te delen. Stimuleer hun kritische geest al op jonge leeftijd, zodat ze een zekere afstand kunnen bewaren ten opzichte van het netwerk dat ze gebruiken.

 

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies