Een sterk wachtwoord

Een wachtwoord is als het ware een digitale sleutel die de poorten naar de virtuele wereld opent. Het beschermt persoonlijke informatie en beveiligt de toegang tot profielen of gebruikersaccounts. Het is heel belangrijk dat je met jongeren over de vertrouwelijkheid van die informatie praat en ze aanmoedigt om een sterk wachtwoord te gebruiken. Dat kan aan de hand van onze tool (zie onder).

Is het wachtwoord van je leerlingen veilig? Bekijk het hier ➜    

 

 

 

Zonder wachtwoord kan je tegenwoordig niet veel aanvangen op het internet. Om een account te openen, te chatten, in te loggen op sociale netwerken, te gamen, enz. Met een wachtwoord identificeer je je online. Sommige jongeren gebruiken overal hetzelfde wachtwoord of verklappen het aan vrienden. Dit kan leiden tot cyberpesten, tot identiteitsdiefstal of hacking van een account. Je kunt die risico's indijken met een sterk wachtwoord dat je geheimhoudt en regelmatig wijzigt.

Hoe kies je een sterk wachtwoord?

Een sterk wachtwoord bestaat tegenwoordig uit minstens 12 karakters bestaande uit cijfers, letters (zowel hoofdletters als kleine letters) en een teken (+, -, / …). Gebruik ezelsbruggetjes zodat je leerlingen het gemakkelijk kunnen onthouden: gebruik een wachtzin. Bijvoorbeeld: ‘Ik kwam vandaag om 9 uur aan op school!’ Dan wordt het wachtwoord: Ikkwamvandaagom9uuraanopschool!. Een moeilijk te raden wachtwoord versterkt de veiligheid en de toegang tot de informatie in dit profiel.

 

Hoe stimuleer je ze om hun wachtwoord geheim te houden?

Leg je leerlingen uit dat een goed wachtwoord net zoals een tandenborstel is. Je geeft die aan niemand, zelfs niet aan je beste vriend. Het is als de sleutel van je huis: alleen voor jou!

Bestel gratis de affiche en/of de leuke flyer met onze tips!    

 

 

 

 

Tool: "Is jouw wachtwoord veilig?"

Is jouw wachtwoord veilig? Ontdek het samen met je leerlingen aan de hand van onze pedagogische tool.

Om jouw leerlingen goed te begeleiden, kan je al eens de tips doornemen alvorens je deze activiteit met de klas start. 

Doe de wachtwoordtest klassikaal. Je kan dit zowel online doen met onze tekenoefening of gewoon offline. Je kan de 5 vragen mondeling aan de leerlingen stellen. 

Voor de tekenoefening kan je de creatieve opdracht samen met de leerlingen doorlopen. Dit kan hier maar natuurlijk ook gewoon in de klas zelf met een blad papier en kleurpotloden/stiften. Leg aan de leerlingen uit hoe ze via iets visueels een veilig wachtwoord kunnen bedenken. Geef aan dat een tekening ook een manier kan zijn om een wachtwoord beter te onthouden. Met een originele “wachtzin”, een zinnetje dat lang en veilig is  en dat je met niemand deelt, kan je zeker zijn dat je op een veilige manier surft! 

Nadien kan je de verschillende wachtwoordtips als besluit samen overlopen en ophangen in de klas. De tips zijn gemakkelijk af te drukken of te bestellen

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies