Sextortion

Bij sextortion (samentrekking van sexual extortion) of seksuele afpersing worden tieners via internet overtuigd om intieme beelden van zichzelf door te sturen, waarna de afpersers dreigen de beelden te verspreiden als het slachtoffer niet met geld over de brug komt. Sextortion is strafbaar, omdat het zowel afpersing als oplichting is.

 

Sextortion, wat is dat?

Sextortion, seksuele afpersing op het internet, gebeurt vaker dan je zou denken. In 2015 behandelde Child Focus 16 meldingen hieromtrent. 

De slachtoffers leven tot dan in de veronderstelling dat ze via internet bevriend zijn geraakt met een leeftijdgenoot, maar in werkelijkheid gaat het om criminele bendes. De tieners raken bijvoorbeeld via Facebook bevriend met die zogezegde leeftijdgenoot en na verloop van tijd krijgen de gesprekken een seksuele wending en overhaalt de crimineel het slachtoffer om intieme beelden van zichzelf door te sturen. Maar later komt dan de aap uit de mouw en krijgt de jongere het bericht dat de beelden openbaar zullen worden gemaakt als er niet snel geld wordt overgeschreven.

Het meest eenvoudige advies dat we kunnen geven aan jongeren is dan ook om niet aan webcamseks te doen met onbekenden. We raden ten stelligste af om naaktfoto's of intieme beelden van jezelf door te sturen.  Als het toch gebeurt, kan je best je gezicht niet tonen. Een tip is ook je webcam afdekken als je niet gefilmd wil worden. Maar als je toch het slachtoffer wordt, stap dan naar de politie en betaal vooral niet. Child Focus kan slachtoffers van sextortion bijstaan in de hele procedure. Ben je slachtoffer geworden of heb je hier vragen over, bel dan gerust het nummer van de hulplijn voor veilig internet van Child Focus 116 000, en wij zullen er alles aan doen om je verder te helpen. 

Test je weerbaarheid tegen sextortion! »

Speel ‘Wie is het’, een app over chatten en nieuwe online ontmoetingen, en je ontdekt hoe je op een veilige manier kan omgaan met nieuwe vrienden op het web. Het doel van deze app is jongeren bewust te maken over de risico’s van online ontmoetingen en hen een voorzichtigheidsreflex aan te leren wanneer het gaat over chatten/cammen met vreemde personen. Zelfs wanneer je denkt iemand te kennen, is het belangrijk om je kritische geest niet te verliezen.

 
 
 
Doe de zelftest ‘Webslet’ om te achterhalen of je al dan niet een voorzichtige cyberflirter bent. Ben je een echte online versierder, of toch eerder « cool as ice »??
 
 
 

Voorzichtig met online flirts! »

Heb je via sociale media een friend request aanvaard of berichten gekregen van een compleet onbekende waar je totaal geen link mee hebt?  Ben je in een gesprek verwikkeld waarbij de andere persoon jou begint te versieren en vraagt om seksuele handelingen te stellen, zoals naaktfoto’s of seksuele handelingen voor de webcam? Ben je ingegaan op de vraag en heb je naaktfoto’s gestuurd? Dreigt de andere persoon er nu mee die foto’s door te sturen? Ontdek de antwoorden op deze vragen in onze ‘beslissingsboom’ die je hier kunt downloaden.

 

 
 

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies