Tips & Tricks

Ben je zelf slachtoffer van ‘sextortion’? Heb je vragen? Bel gerust naar het nummer 116 000, de hulplijn voor een veilig internet van Child Focus of de politie! 

VOORKOMEN

 • Er is niets mis met het maken van nieuwe online vriendschappen. Vergeet niet dat je niet weet wie er achter een schuilnaam zit. Ook al denk je dat het gaat om een “vriend van een vriend”, je weet niet altijd met wie je te maken hebt. Het is heel makkelijk om een valse profielfoto in stellen. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet meer mag chatten. Dat zou zonde zijn. Pas gewoon goed op wie je accepteert. En trek dus niet zomaar je kleren uit voor iemand die je enkel via internet kent.

 • Daarom zorg je er best voor dat onbekenden je geen berichten kunnen sturen en pas je best je privacy-instellingen per app of website aan. Door de instellingen aan te passen kunnen alleen mensen die jij hebt toegevoegd jou berichten sturen. Zo kun je niet meer lastig gevallen worden door een onbekende! Hoe stel je je profiel in? Ondek het hier

 • Controleer als je een vriendschapsverzoek ontvangt, of je diegene ook echt kent. Dat doe je zo:
  • Controleer het e-mailadres van degene die jou een vriendschapsverzoek stuurt. Is het e-mailadres hetzelfde als van degene die jij inderdaad kent?
  • Controleer welke vrienden hij of zij heeft. Wees voldoende kritisch wanneer iemand bijvoorbeeld alleen maar jonge meisjes als ‘vriend’ heeft toegevoegd. Trouwens, zelfs al hebben jullie gemeenschappelijke vrienden, is het goed om je vragen te stellen!
  • Stel een vraag waarmee je kunt controleren of je diegene kent. Als hij of zij zegt dat jullie bij elkaar op school zitten, vraag dan bijvoorbeeld hoe jullie leerkracht geschiedenis heet.

ALS JE HET DAN TOCH DOET

 • Zorg ervoor dat je elkaar de volle 100% vertrouwt. Voor de andere is het zeer gemakkelijk om gesprekken, webcambeelden of naaktfoto’s op te nemen, bij te houden en te verspreiden zonder je toestemming. Een foto of een video die je op internet plaatst, leidt zijn eigen leven en kan plots helemaal ergens anders op het net verschijnen. Bovendien is het bijna onbegonnen werk om na te gaan waar je foto/videobeelden zijn verspreid. Stuur dus niet zomaar naar iemand foto’s zonder dat je die persoon echt kent. Hetzelfde geldt voor webcamseks.

 • Maak, voordat je elkaar foto’s stuurt of webcam seks met elkaar hebt, goede afspraken. Maak duidelijk dat de foto’s tussen jullie blijven en niet aan anderen worden getoond of doorgestuurd en spreek af dat je elkaar niet opneemt.

 • Verzeker jezelf ervan dat je gezicht niet op het beeld staat. Zo wordt het onmogelijk om je te identificeren mochten deze beelden, ondanks alles, later verspreid worden. 

 • Mocht het uit de hand lopen, zorg dat je de juiste reflex hebt: bewaar je chatgesprekken, maak screenshots, bewaar de boodschappen, de beelden, de url’s… Zo heb je bewijzen indien nodig. 

WORD JE GECHANTEERD MET EEN FOTO OF FILMPJE?

 • Ga niet in op de bedreigingen en doe niet wat hij of zij jou vraagt te doen. Als je geld overmaakt dan kan hij/zij het alsnog verder verspreiden.  Betaal dus nooit!

 • Wanneer iemand een naaktfoto of video van een 16-jarige jongen op internet zet of verspreidt, dan houdt diegene zich bezig met de verspreiding van kinderporno. Maar ook geld vragen om te voorkomen dat iets op internet staat, is strafbaar. Dit fenomeen wordt ‘afpersing’ genoemd.

 • Praat erover met een volwassene die jij vertrouwt. Het beste is om er met je ouders over te praten. Maar, als je dat lastig vindt, neem dan een andere volwassene in vertrouwen. Denk bijvoorbeeld aan je mentor of vertrouwenspersoon van school, je trainer of misschien je tante of oom. Ook Child Focus is er om je hierin bij te staan!
 • Blokkeer diegene overal en verwijder hem/haar uit je contactenlijst. Zo voorkom je dat je nog berichten van hem/haar kunt ontvangen.

 • Technisch gezien is het op de meeste sociale netwerken en forums mogelijk om een vervelende persoon te blokkeren. Op Skype moet je gewoon maar met de rechtermuisknop op die persoon klikken en 'Blokkeren' kiezen. Op Facebook kun je die persoon linksonder van je vriendenlijst verwijderen, maar je kunt hem ook blokkeren of melden (met vermelding van de reden). De persoon zal niet weten dat je hem hebt geblokkeerd. Vergeet niet om ‘bewijsmateriaal’ te bewaren, zoals chatgesprekken of schermafbeeldingen.

Meld diegene bij de website waar het contact is ontstaan. Misschien zijn er al meer klachten over diegene binnen gekomen en kunnen zij informatie doorgeven aan de politie.

 • Zoek jezelf op internet. Wanneer diegene toch een foto of video van jou online zet, dan vind je dat misschien door jezelf te zoeken. Als je het inderdaad vindt, neem dan zo snel mogelijk contact op met die website. Vaak vind je onder- of bovenaan een site een link naar ‘abuse’, ‘help’ of ‘contact’. Laat in je melding weten om welke foto of video het gaat, hoe oud je bent, en dat je geen toestemming hebt gegeven om het op internet te plaatsen dus dat je graag wilt dat zij het verwijderen. Bel dan gerust het nummer van de hulplijn voor veilig internet van Child Focus 116 000, en wij zullen er alles aan doen om je verder te helpen. Child Focus kan slachtoffers van sextortion bijstaan in de hele procedure. Zo kunnen wij je helpen om het nodige bewijsmateriaal te verzamelen en hiermee naar de politie te gaan.

Stel ook een Google Alert in. Je ontvangt dan een berichtje wanneer jouw naam op een website verschijnt.

 • Ga naar de politie in jouw woonplaats en vraag daar een oriënterend- of intakegesprek aan. Wij raden je aan om een volwassene mee te nemen. Daarnaast is het belangrijk zoveel mogelijk bewijs mee te nemen. Denk daarbij aan:
  • Chatgesprekken, sms’jes, mailtjes of WhatsApp berichten waaruit blijkt dat iemand jou bedreigt of chanteert.
  • Zoveel mogelijk informatie over degene die jou bedreigt of chanteert: Naam, leeftijd, e-mailadres, woonplaats, nickname,… 

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies