Pikante foto's uitwisselen

Heb je zin om een een sexy foto van jezelf naar je lief te sturen? Wil je jouw vriendin ‘pleasen’ met pikante filmpjes van jezelf? Denk je populair te worden door het plaatsen van een sexy foto op jouw persoonlijke pagina? Neem dan even de tijd om deze rubriek te ontdekken: ‘Safe online seks’

Wat wil dat eigenlijk zeggen “sexting”?

Het woord ‘sexting’ is een samenvoeging van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘texting’, of  ‘seks’ en ‘sms’. Dit wil zeggen dat je naaktfoto's of opwindende foto’s van jezelf stuurt naar iemand anders (je vriendje/vriendinnetje of een onbekende). Dit kan via sms, e-mail, webcam of andere communicatiemiddelen. Op zich is dit niet echt een probleem zolang je dit doet uit vrije wil en en er geen druk op jou wordt uitgeoefend. Je moet je wel realiseren dat, eenmaal je een foto van jezelf hebt verstuurd, je geen controle meer hebt op wat er daarna mee kan gebeuren. Je kan er nooit 100% zeker van zijn dat je vriendje (of vriendinnetje) of om het even welke persoon naar wie je de foto gestuurd hebt, nu of later, deze naar anderen zal doorsturen of online zal zetten.

Infofiche sexting - ©Mediawijs

Ben ik naïef als ik het toch doe?...
Als je in een relatie bent met iemand, is het meer dan normaal dat je deze persoon volledig vertrouwt. Neem steeds de tijd om na te denken: respecteert deze persoon je voldoende en zal hij/zij de foto’s voor zichzelf te houden? Als we hier over jouw lief praten dan zal dat waarschijnlijk zo zijn. Maar stel jezelf altijd de vraag of dit ook het geval zou zijn indien je relatie op de klippen zou lopen.

Het is van essentieel belang dat je nooit onder druk wordt gezet voor het versturen van dit soort foto’s. Heeft jouw vriendje of vriendinnetje hier achter gevraagd? Doe dit dan enkel indien je dit zelf echt wil. Is je antwoord nee? Durf het hem/haar dan ook te zeggen. Iemand die jouw ‘nee’ niet respecteert, zou bij jou een belletje moeten doen rinkelen.

Stuur nooit een foto van jezelf naar anderen als zij deze niet willen ontvangen of als zij niet weten dat jij een foto naar hun gaat sturen.


"Heb je zin om een gedurfde foto of eentje in een sexy outfit van jezelf te sturen via webcam? Zorg er dan voor dat je gezicht onherkenbaar is of niet in beeld komt. Je vriendje of vriendinnetje zal je heus wel herkennen, maar voor je buurman bijvoorbeeld, zou het veel moeilijker zijn om te achterhalen wie er achter de foto schuilt."

 

Wat moet ik doen als ik achteraf spijt heb?
Dat hangt natuurlijk af van hoe je de foto gestuurd hebt. Heb je deze foto via mail of sms gestuurd? Wees eerlijk tegen de persoon naar wie je deze foto hebt gestuurd door hem of haar te zeggen dat je er spijt van hebt en dat je graag zou willen dat hij/zij deze foto verwijdert? De situatie wordt natuurlijk moeilijker als die persoon dat niet wil doen. Zoek hulp bij je ouders, een leerkracht of een andere volwassene die je vertrouwt. Weet dat je eveneens de hulplijn van Child Focus kan contacteren.

Als de foto online werd gezet op Facebook of andere websites, dan wordt het al moeilijker om deze te verwijderen. Je hebt immers geen controle meer over wie gedeeld, opgeslagen of doorgestuurd heeft. Als je de foto zelf online hebt gezet, verwijder ze dan. Als de foto geplaatst werd op de profielpagina van iemand anders, vraag dan aan deze persoon om de foto, indien mogelijk, te verwijderen. Als dit niet gaat, vraag dan aan Facebook om dit te doen door te klikken op ‘Opties’ net onder de foto. Je kan ook Child Focus contacteren via de hulplijn (op de website clicksafe.be). Wij hebben rechtstreekse contacten met Facebook en andere sociale netwerken zoals ask.fm, Twitter… Indien je dit wenst, kan je anoniem blijven.

Wat moet ik doen als ik de controle over de situatie verlies?
Voor jou zal dit misschien als het einde van de wereld klinken, maar probeer rustig te blijven: zoek hulp bij je ouders of een andere volwassene die je vertrouwt. Ja kan ook Child Focus contacteren via onze hulplijn (op clicksafe.be) om steun te krijgen (ook wat betreft emotionele steun). Je staat er niet alleen voor! Snel reageren helpt ons om de verspreiding van de foto te beperken.

Probeer, zeker als de foto online is, om deze te verwijderen. De snelste manier om dit te doen, is te vragen aan de persoon die de foto online heeft gezet, deze te verwijderen. Als dit niet werkt, meld het probleem dan bij de website in kwestie (bijvoorbeeld Facebook).

Lukt het je dan nog niet om de foto te verwijderen? Dan kan je je ook nog tot de politie richten. Weet dat dit wil zeggen dat je ouders van de situatie op de hoogte gebracht zullen worden. In ieder geval is het beter je ouders te vertellen wat er gaande is, zelfs als je je schuldig en beschaamd voelt.

Wat moet ik doen als ik een gewaagde foto krijg in mijn mailbox, via sms of Facebook?
Stuur deze foto niet door. Verwittig de persoon in kwestie, hij/zij zal waarderen dat je hem/haar helpt. Probeer de persoon in kwestie zoveel mogelijk te helpen. Hij/zij kan jouw steun zeker gebruiken! 


"Heb je het gevoel geen controle meer te hebben over de situatie of weet je niet meer wat doen? Praat met een volwassene. Weet dat je Child Focus ook kan contacteren. Wij zijn er om jou te helpen."

 

 Dit filmpje maakt duidelijk wat er met je foto's kan gebeuren

© 2021 Child Focus | Houba - de Strooperlaan 292 | B-1020 Brussel | BE19 3101 2229 9912 - Privacybeleid - Cookies