Wat als ik denk dat mijn kind in de handen van een tienerpooier is?
- Informeer jezelf en jouw kind grondig en probeer de situatie en de ernst ervan zo goed als mogelijk te begrijpen vooraleer met je kind in dialoog te gaan
- Steun jouw kind en probeer de situatie bespreekbaar te maken vanuit een “ondersteunende” toon. Het is belangrijk dat jouw kind zich niet veroordeeld voelt dus toon te allen tijde dat je aan de kant van jouw kind staat en wil helpen. Als je ernstige vermoedens hebt van een situatie van tienerpooierschap kan je dit niet zomaar voor jezelf houden en is het belangrijk dat er extra stappen ondernomen worden.
Kan ik het voorkomen?
Hét typische slachtoffer van een tienerpooier bestaat niet. Het gaat om heel verschillende types jongeren met veel verschillende types thuissituaties. De context wordt dus steeds gevormd door een complexe samenloop van omstandigheden. Een magische toveroplossing bestaat dus niet. Maar als we kijken naar het profiel van de slachtoffers, zijn er een aantal dingen waar je als ouder preventief kan over waken:
- Zorg ervoor dat jouw kind een vertrouwenspersoon heeft. Iemand, liefst een volwassene, waarbij hij of zij steeds terecht kan. Voor veel kinderen zijn dat hun ouders zelf.
- Praat met jouw kind over alles wat hij of zij tegenkomt of meemaakt in zijn of haar leven. Creeër een sfeer waarbij niet alleen leuke dingen, maar ook moeilijkheden en stommiteiten besproken kunnen worden zonder dat je kind het gevoel heeft dat je het zal veroordelen of onmiddellijk straffen. Is het voor jou en jouw kind niet evident om een dergelijke band te creeëren? Probeer er dan voor te zorgen dat je kind bij iemand anders terecht kan, zonder dat je zelf contact verliest.
Meer informatie en tips: www.stoptienerpooiers.be