Kinderen die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting lopen risico op vergelding door uitbuiters en misbruikers.
Het stilzwijgen van kinderen over seksuele uitbuiting is een belangrijke barrière om de hulp en omkadering te krijgen waar ze recht op hebben, zoals psychologische en juridische ondersteuning.
Seksuele uitbuiting van kinderen kan verschillende vormen aannemen. Het kan zich afspelen in verschillende contexten en dit zowel offline als online.
Andere problemen? Neem dan een kijkje op www.clicksafe.be.
Wereldwijd worden er dagelijks 9 miljoen seksuele misbruikbeelden van minderjarigen gedeeld. Alleen al in 2018 rapporteerden de grote Tech bedrijven 45 miljoen beelden, waarvan 18.000 aan België gelinkt konden worden. Ook in de Europese Unie blijkt het probleem grootschalig. In 2019 alleen waren er zo’n 17 miljoen meldingen die 70 miljoen seksuele misbruikbeelden van minderjarigen bevatten. 2/3 van het materiaal wordt ook in de Europese Unie gehost. Gemiddeld ontvangt Child Focus zelf zo’n 1.500 meldingen via het burgerlijk meldpunt “stop misbruikbeelden!”.
In België blijft de uitbuiting van minderjarigen in de prostitutie een verborgen en complex fenomeen dat vaak niet gemeld of opgespoord wordt. Toch ontvangt Child Focus jaarlijks tussen 50 en 100 meldingen over of informatieve vragen betreffende deze vorm van seksuele uitbuiting van minderjarigen.
Meer info
Jaarlijks ontvangt Child Focus ongeveer drie meldingen van seksuele uitbuiting in het toerisme of op reis.
Grooming staat voor het proces waarbij een volwassene doelbewust minderjarigen benadert en manipuleert met het oog op een seksueel doeleind. Groomers trachten een vertrouwensband te bouwen met het kind door interesse te tonen, complimentjes te geven om zo geleidelijk aan over te gaan tot seksueel getinte vragen en handelingen. Grooming kan zowel tot online (via de webcam, chat, e-mail, ...) als offline (via een fysieke ontmoeting) seksueel geweld leiden.
Bij sextortion of seksuele afpersing raken slachtoffers online bevriend met de dader die zich vaak voordoet als leeftijdsgenoot, maar in werkelijkheid gaat het om criminele bendes. Na verloop van tijd krijgen de gesprekken een seksuele wending en overhaalt de crimineel het slachtoffer om intieme beelden van zichzelf door te sturen. Er wordt gedreigd om de beelden openbaar te maken als het slachtoffer niet snel met nieuwe beelden of geld over de brug komt.
Sexting, een samentrekking van de Engelse woorden “sex” en “texting”, staat voor de uitwisseling van seksueel getinte berichten, foto’s of video’s via digitale media. Sexting wordt overschrijdend wanneer bepaalde grenzen overschreden worden.
Je kan Child Focus contacteren via het gratis nummer 116 000, 24u/24 en 7d/7 beschikbaar . Een gespecialiseerde consulent zal aandachtig luisteren naar jouw verhaal, zal de ernst van de situatie proberen in te schatten en zal nagaan wat de noden zijn van het slachtoffer en zijn/ haar omgeving. De consulent zal je informeren en eventueel zorgen voor een doorverwijzing naar gespecialiseerde hulp of politie.
Je kan ons op zoveel verschillende manieren helpen. Een schenking in geld, tijd. Ontdek alle manieren waarop je ons kan helpen om onze missies verder te zetten.
Ontdek alle soorten vrijwilligerswerk bij Child Focus. Schrijf je in voor de module of modules die het best bij je passen en maak deel uit van ons team.
Jouw schenking helpt ons om vermiste kinderen en jongeren terug te vinden en om te strijden tegen de seksuele uitbuiting van minderjarigen.
Je kan op verschillende manieren een partner worden van Child Focus. Ontdek hier hoe je ons kan steunen.
Wil je graag onze nieuwsbrief ontvangen in jouw mailbox?
Door dit formulier in te dienen, erkent u dat u weet dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt in overeenstemming met ons Privacybeleid. U heeft het recht om uw toestemming op elk gewenst moment in te trekken door contact met ons op te nemen: service@childfocus.org