We spreken van een internationale kinderontvoering wanneer een ouder zijn kind(eren) meeneemt naar het buitenland zonder de toestemming van de andere ouder met als voorwaarde dat:
Child Focus behandelt jaarlijks ongeveer 400 dossiers van internationale kinderontvoering:
Niet alle dossiers worden ook in het jaar van behandeling geopend. Een aantal dossiers werden reeds in een voorgaand jaar geopend maar zijn nog steeds actief nadien. Een kinderontvoering door een ouder duurt gemiddeld net geen jaar, dus vaak langer dan een andere soort verdwijning. Dit is voornamelijk te wijten aan de gerechtelijke procedures tussen de ouders die in een internationale context vaak maanden in beslag nemen.
Merkbare cijfers:
Plaats:
Bekijk hier ons jaarverslag 2020.
Child Focus luistert naar jouw verhaal en zoekt samen met jou naar de meeste geschikte hulp. Tijdens dit traject blijven we je ondersteunen bij elke stap. We bekijken eerst de mogelijkheid om tot een onderling akkoord te komen. Hiervoor kunnen ouders een beroep doen op familieleden, welzijnswerkers, bemiddelaars of advocaten. Je kan ook terecht bij het Pre-Mediation Bureau. Dit bureau biedt informatie over en organiseert internationale familiebemiddeling.
Internationale familiebemiddeling is een vrijwillige bemiddelingsprocedure die het mogelijk maakt voor ouders om, ondersteund door twee ervaren internationale familiebemiddelaars, in een vertrouwelijke omgeving, geschillen op te lossen.
In een internationale context brengt bedmiddeling extra uitdagingen met zich mee:
Om hierop te antwoorden, werd een netwerk van cross border mediators opgericht. De familiebemiddelaars die deel uitmaken van dit netwerk zijn specifiek opgeleid om in deze internationale familieconflicten te bemiddelen.
Je kan een procedure starten om de terugkeer van jouw kind(eren) te bekomen. Hiervoor bestaan internationale verdragen tussen België en andere verdragslanden:
Deze verdragen moeten ervoor zorgen dat wanneer een kind ontvoerd wordt, een rechter de onmiddellijke terugkeer kan bevelen naar het land waar het kind oorspronkelijk verbleef.
Als jouw kind wordt ontvoerd naar een land dat geen lid is van één van deze verdragen, word je als ouder doorverwezen naar de FOD Buitenlandse Zaken. Deze dienst kan een beroep doen op zijn netwerk van ambassades en consulaten om het contact met jouw kind en de aangezochte ouder te herstellen.
Soms is het niet mogelijk of wenselijk om een beroep te doen op één van de bovenstaande oplossingsmogelijkheden, wanneer:
Wanneer je de exacte locatie van jouw kind niet kent, weet je als ouder vaak wel in welk land hij zich waarschijnlijk bevindt. Op die manier kan je toch een beroep doen op de internationale verdragen. Hierbij moet het land waarnaar jouw kind werd overgebracht, instaan voor de lokalisatie van het kind. In dat geval kan je aangifte doen bij de politie. Politie en justitie trachten dan jouw kind te lokaliseren.
Blijf niet alleen zitten met jouw vrees. Contacteer Child Focus via het gratis noodnummer 116 000 24/7 en krijg preventieve adviezen op maat. Staat er binnenkort een buitenlandse reis gepland en vrees je dat jouw kind niet meer zal terugkeren? Maak dan op voorhand onderlinge afspraken. Child Focus heeft een formulier gelanceerd, waar je zulke afspraken kan neerschrijven. Ontdek deze hier.
Wil je graag onze nieuwsbrief ontvangen in jouw mailbox?