VerdwijningenOntvoeringen door een derdeJongeren

 

Afspreken met iemand die je niet kent

Afspreken met iemand die je online hebt leren kennen, kan een risico zijn, gewoon omdat je die persoon niet kent. Het is moeilijk om te weten wat de bedoeling is van zo’n iemand.

Als je toch wilt afspreken, vertel je dit best aan jouw ouders, begeleiders of aan een andere vertrouwenspersoon, aan jouw Max. Een Max is een volwassen persoon bij wie je altijd terechtkan voor vragen of problemen. Max is iemand die je ook in de offline wereld kent. Max kan een leid(st)er zijn uit jouw jeugdbeweging, een leerkracht, een familielid … Max is iemand die jij volledig kan vertrouwen en die er altijd zal zijn voor jou. Je kiest zelf jouw Max en je kan zelfs officieel vragen aan iemand om jouw vertrouwenspersoon te worden via www.iedereeneenmax.be . Heb je niemand in jouw omgeving die je volledig kan vertrouwen? Contacteer dan Child Focus via het gratis noodnummer 116 000, we zijn er voor jou!

Houd je ouders (of begeleiders) of een andere vertrouwenspersoon, jouw Max, op de hoogte wanneer je zo’n afspraak maakt:

 • Ga er niet alleen naartoe. Jouw ouders of jouw Max, kunnen eventueel de eerste keer meekomen.
 • Spreek overdag af op een publieke, drukke plaats zoals een stadsplein. Weiger een afspraakje bij jou of jouw gesprekspartner thuis.
 • Geef op voorhand geen persoonlijke informatie zoals jouw echte adres aan de persoon die je ontmoet.
 • Zeg waar je afgesproken hebt aan je ouders of aan je Max! En waar je naartoe gaat indien je plannen veranderen.
 • Gebruik altijd je recht om weg te gaan als je je niet goed voelt op de afspraak. Hou dan zeker jouw ouders of jouw Max op de hoogte.

 

Buikgevoel

Onderschat nooit jouw eigen buikgevoel. Het is iets dat alleen jij voor jezelf kan voelen. Alleen jij kan zeggen of iets goed of slecht voelt. Het buikgevoel zorgt ervoor dat je niet te lang moet nadenken of iets veilig is of niet.

Een slecht buikgevoel kan betekenen dat je iets niet vertrouwt, dat je ergens over twijfelt of dat je iets niet wilt doen. Een slecht buikgevoel kan ook komen na iets dat eerst goed voelde.

Voelt een gesprek of een toenadering niet goed aan? Luister dan naar jouw buikgevoel en ga er niet op in. Heb je nadien een slecht buikgevoel? Blijf er niet mee zitten. Praat erover met een vertrouwenspersoon, jouw Max. Een Max is een volwassen persoon bij wie je altijd terechtkan voor vragen of problemen. Max is iemand die je ook in de offline wereld kent. Max kan een leid(st)er zijn uit jouw jeugdbeweging, een leerkracht, een familielid … Max is iemand die jij volledig kan vertrouwen en die er altijd zal zijn voor jou. Je kiest zelf jouw Max en kan zelfs officieel vragen aan iemand om jouw vertrouwenspersoon te worden via www.iedereeneenmax.be . Heb je niemand in jouw omgeving die je volledig kan vertrouwen? Contacteer dan Child Focus via het gratis noodnummer 116 000, we zijn er voor jou!

 

Goed en slecht geheim

Er bestaan goede geheimen, zoals:

 • op wie je verliefd bent;
 • waar jouw dagboek verstopt ligt;
 • wat jouw paswoord is;
 • dat pakje chips dat je stiekem uit de kast hebt genomen.

Goede geheimen geven jou een goed gevoel!

Een slecht geheim is iets waar jij je eigenlijk slecht bij voelt. Je durft jouw geheim niet vertellen omdat jij je er verdrietig, bang of boos over voelt. Dat is net slecht aan het slechte geheim. Het is geen goed idee om te zwijgen over dingen die jou bang, verdrietig of boos maken. Het is net goed om dit aan iemand te vertellen. Praat erover met jouw ouders of een andere vertrouwenspersoon, een Max. Een Max is een volwassen persoon bij wie je altijd terechtkan voor vragen of problemen. Max is iemand die jij ook in de offline wereld kent. Max kan een leid(st)er zijn uit jouw jeugdbeweging, een leerkracht, een familielid … Max is iemand die jij volledig kan vertrouwen en die er altijd zal zijn voor jou. Je kiest zelf jouw Max en je kan zelfs officieel vragen aan iemand om jouw vertrouwenspersoon te worden via www.iedereeneenmax.be .

Heb je niemand in jouw omgeving die je volledig kan vertrouwen? Contacteer dan Child Focus via het gratis noodnummer 116 000, we zijn er voor jou!.


Dit kan een grote stap voor je betekenen, maar het lucht echt op. Jouw slecht geheim vertellen kan ervoor zorgen dat je je minder bang, verdrietig of boos voelt.

Voorbeelden van slechte geheimen:

 • Jouw beste vriend heeft afgesproken met iemand die hij online leerde kennen terwijl zijn ouders denken dat hij bij jou thuis is.
 • Je hebt iemand online ontmoet die te veel persoonlijke informatie blijft vragen over jou, zelfs waar je exact woont of waar je naar school gaat.
Image Description

Gouden regel: hou altijd iemand op de hoogte!

Image Child

 

Ga je ergens naartoe? Vertel aan iemand thuis of in jouw voorziening waar je naartoe gaat. Is er niemand aanwezig? Laat dan zeker een briefje achter of stuur een berichtje. Je kan ook een vertrouwenspersoon (jouw Max) iets laten weten.

Ben je onderweg van gedacht veranderd? Bel of stuur een bericht naar huis of jouw voorziening om hen op de hoogte te houden. Stel dat er onderweg iets gebeurt, dan kan je sneller geholpen worden als ze weten waar je naartoe bent en welke weg je hebt afgelegd.

Ben je aangekomen? Stuur een berichtje “Goed aangekomen!” naar huis, jouw voorziening of jouw Max.

Het is ook altijd een goed idee je te laten brengen door een vertrouwenspersoon of dat je hem of haar zelfs meeneemt naar jouw afspraak.