Redenen en gevolgen
De vorm van weglopen varieert naargelang de oorzaken.
Zo kunnen sommige jongeren ruzie hebben met hun ouders en verlaten ze impulsief kwaad het huis. Fysiek of seksueel geweld kan ook de oorzaak zijn van weglopen. Of na een escalerende ruzie is communicatie niet altijd meer mogelijk, zelfs niet na een korte pauze. Soms zijn gezinsproblemen en een familiale breuk te ernstig. Persoonlijke problemen, identiteitsvragen en vragen over de betekenis van het leven kunnen ook de oorzaak zijn van weglopen.
Meestal is weglopen gelinkt aan een crisissituatie. Deze kan angstgevoelens, eenzaamheid en onzekerheid veroorzaken. Een jongere kan toevlucht zoeken in gevaarlijke overlevingsstrategieën. Hoe langer een jongere wegblijft, hoe groter het risico om afstand te nemen van allerlei zaken zoals school.
Weglopen kan ook een positieve impact hebben. De jongere geeft zo aan dat de situatie niet meer verder kan. Het kan een vertrekpunt zijn om de crisissituatie diepgaand aan te pakken.
Rol van Child Focus
Iedereen kan 24u/24 en 7d/7 bij Child Focus terecht om de verdwijning van een kind te melden via het gratis noodnummer 116 000. Child Focus neemt dan de nodige stappen om samen met de politie en gerechtelijke overheden het kind terug te vinden. Child Focus steunt en begeleidt ook de naasten in deze crisissituatie.