VerdwijningenWeglopenJongeren

 

Denk je aan weglopen?

Heb je het moeilijk thuis of in een voorziening en overweeg je soms om weg te lopen? Vooraleer je dat ook werkelijk doet: denk na of dit de beste oplossing is. Probeer er eerst over te praten met je ouders of begeleiders, ook al is dit niet makkelijk. Vertel hun waarom je weg wilt en waarom de situatie voor jou niet langer draaglijk is.

Image Fugue

 

Wat kan er gebeuren als je wegloopt?

Weglopen is nooit zonder risico’s. Misschien nam je de beslissing om weg te lopen op het moment dat je je heel boos of heel gekwetst voelde, of nadat je iets heel ernstig meemaakte. Wat kan er gebeuren als je wegloopt?

  • dat je geen drank en voedsel kan vinden;
  • dat je geen veilige, warme, droge slaapplaats hebt;
  • dat je personen ontmoet met slechte bedoelingen;
  • dat je je eenzaam voelt;

Weglopen van thuis of je voorziening wil niet zeggen dat je automatisch al je zorgen zal kwijt zijn. Dat lijkt misschien zo, maar de praktijk is heel wat anders. De kans is groot dat je tijdens het weglopen ook in ernstige situaties terechtkomt waardoor je problemen juist nog groter kunnen worden.

De meeste jongeren die weglopen, worden gelukkig gezond en wel teruggevonden binnen een week (meer dan de helft al na 1 of 2 dagen) of keren zelf spontaan terug. Toch zitten je ouders (of voogd) niet zomaar geduldig te wachten op je terugkeer. Minderjarigen die weglopen, kunnen met heel wat risicovolle zaken in contact komen op straat (agressie, drugs …) of bij hun poging om te overleven (diefstal, prostitutie …).

Als je ouders of voogd niet op de hoogte zijn van je idee om te vertrekken, vrezen ze mogelijk het ergste. Ze zullen erg ongerust zijn en er alles aan doen om je terug te vinden. Ze zullen dus meer dan waarschijnlijk de politie en/of Child Focus contacteren.

 

Is weglopen strafbaar?

Weglopen is niet strafbaar. De politie kan jou niet arresteren, want volgens de wet doe je niets verkeerd. Je ouders, legale voogd(en) of de jeugdrechter beslissen wel over je woonplaats tot je 18e verjaardag. Zonder hun toestemming mag je, als minderjarige, niet zomaar ergens anders wonen. Daarom zal er dus actief naar jou gezocht worden.

Wil je toch weg? Verwittig best je ouders, een hulpverleningsdienst zoals Child Focus via het gratis noodnummer 116 000 of de politie dat je elders wilt wonen. Zelfs wanneer je al onderdak hebt gevonden bij iemand die je vertrouwt. Zo vermijd je allerlei pijnlijke misverstanden.

Als je wegloopt uit een voorziening zal de politie je ouders en waarschijnlijk ook de consulent van de jeugdzorg of zelfs de jeugdrechter, op de hoogte brengen. Je situatie zal worden herbekeken, wat veel gevolgen kan hebben.

"Tussen mijn 15 en 17 jaar was het gewoon onmogelijk. Zelfs nu is het onmogelijk. Op emotioneel vlak trekt het op niks. Zelfs nu ik rustig ben. Ik heb mijn huis, ik heb mentale rust gevonden, maar dat zal nooit weggaan. Met wat er vroeger gebeurd is, lukt het mij niet om na te denken zoals ik zou moeten … Ik wilde erover praten, maar er werd nooit echt naar mij geluisterd. Ik werd nooit ernstig genomen."

Tom, 19 jaar

 
 

Wat kan je doen als je wilt weglopen?

Er is geen kant-en-klare oplossing. Elke situatie is anders, maar het beste dat je kan doen is erover praten. Praten is niet altijd gemakkelijk. Misschien voel je je schuldig, ben je bang of beschaamd om over je probleem te praten. Het kan een grote stap zijn, maar het lucht wel op.

Praat erover met een vertrouwenspersoon, je MAX, zodat jullie samen naar oplossingen kunnen zoeken. Een MAX is een volwassen persoon bij wie je altijd terechtkan voor vragen of problemen. MAX is iemand die jij ook in de offline wereld kent. MAX kan een leid(st)er zijn uit je jeugdbeweging, een leerkracht, een familielid … MAX is iemand die jij volledig kan vertrouwen en die er altijd zal zijn voor jou. Je kiest zelf je MAX en kan officieel vragen aan iemand om je vertrouwenspersoon te worden via www.iedereeneenmax.be .

Heb je niemand in je omgeving die je volledig kan vertrouwen? Contacteer dan Child Focus via het gratis noodnummer 116 000. Je denkt misschien dat Child Focus er enkel is voor kinderen die effectief zijn verdwenen, maar dit is niet zo. Je kan Child Focus ook bellen als je nog maar denkt aan weglopen. Child Focus wil zo voorkomen dat je in een onveilige situatie terechtkomt. Als niemand weet waar je bent, weet niemand of je veilig bent. Bel dus naar Child Focus en samen zoeken we naar een veilige oplossing.

Als de crisissituatie zich bij jou thuis of in de voorziening voordoet, zal Child Focus jou helpen om naar een veilige plaats te gaan. “Willen weglopen” is een héél sterk signaal dat zegt dat er iets mis is. Child Focus neemt dit signaal ernstig en biedt jou daarom een luisterend oor.

Je kan ook terecht bij het Jongerenadviescentrum (JAC) (ongeacht je leeftijd). Ze zoeken samen met jou naar een eventuele (tijdelijke) opvang en een oplossing op langere termijn: www.jac.be .

"Ik herinner me een telefoontje van een jongen van 16 jaar die thuis was weggelopen na ruzie met zijn ouders. Het was al donker, koud en hij wist niet waar hij naartoe kon. Tijdens ons gesprek werd duidelijk dat hij zeker niet diezelfde avond meer naar huis durfde te gaan. Hij had geen belwaarde meer en was wanhopig. Mijn telefoontje naar het dichtstbijzijnde crisisopvangcentrum voor mensen in moeilijkheden heeft ervoor gezorgd dat iemand hem is gaan oppikken en dat hij in het centrum een bed voor de nacht kon krijgen. Ook daarna heeft het opvangcentrum voor verdere begeleiding en opvolging gezorgd."

Consulent van Child Focus

 

“Ik denk dat niemand ongerust zal zijn”

Veel mensen zullen ongerust zijn als je wegloopt. Ook al had je thuis ruzie, of het gevoel dat ze niet om jou geven, toch zullen ze ongerust zijn.

Child Focus wil graag naar jou luisteren. We zullen er alles aan doen om te weten waar je bent en te weten of je veilig bent. Als je woon- of verblijfplaats niet veilig blijkt, willen we er samen voor zorgen dat je ergens terechtkan waar het wel veilig is.

 

“Ik denk dat niemand mij zal missen”

Er is een reden waarom jij wilt weglopen en misschien is dat net wel omdat je het gevoel hebt dat niemand om je geeft.

Weglopen is een sterk signaal en het komt inderdaad hard aan bij diegenen waarvan je wegloopt. Maar het is geen blijvende oplossing.  Denk aan alle risico’s die zich kunnen voordoen als je wegloopt. Die zijn het niet waard!

Blijf er niet mee zitten. Bel naar Child Focus via het gratis noodnummer 116 000 en leg uit wat er aan de hand is. We zullen je situatie ernstig nemen en samen naar een manier zoeken om je ervaring te communiceren aan je omgeving als je dit wilt.

 

“Thuis gaat alles goed, maar toch wil ik weglopen”

Het maakt niet uit om welke reden je wilt weglopen, het belangrijkste is dat er erover praat met iemand die je vertrouwt: een vertrouwenspersoon, je MAX, waarmee jullie samen naar oplossingen kunnen zoeken. Een MAX is een volwassen persoon bij wie je altijd terechtkan voor vragen of problemen. MAX is iemand die je ook in de offline wereld kent. MAX kan een leid(st)er zijn uit je jeugdbeweging, een leerkracht, een familielid … MAX is iemand die door je volledig kan vertrouwen en die er altijd zal zijn voor jou. Je kiest zelf een MAX en kan officieel vragen aan iemand om je vertrouwenspersoon te worden via www.iedereeneenmax.be .

Heb je niemand in je omgeving die je volledig kan vertrouwen? Contacteer dan Child Focus via het gratis noodnummer 116 000. Je denkt misschien dat Child Focus er enkel is voor kinderen die effectief zijn verdwenen, maar dit is niet zo. Je kan Child Focus ook bellen als je nog maar denkt aan weglopen. Child Focus wil zo voorkomen dat je in een onveilige situatie terechtkomt. Als niemand weet waar je bent, weet niemand of je veilig bent. Bel dus naar Child Focus en samen zoeken we naar een veilige oplossing.

 

Wat moet je doen als je bent weggelopen?

Je besliste om weg te lopen omdat je misschien heel boos was, je gekwetst voelde, iets heel ernstig meemaakte of jou niet begrepen voelde.

Blijf niet met je problemen zitten. Contacteer Child Focus via het gratis noodnummer 116 000. We zullen luisteren naar je verhaal en samen naar oplossingen zoeken. De stap om naar Child Focus te bellen lijkt misschien wel heel groot voor jou op dit moment, maar het lucht echt op. We nemen de tijd om naar jou te luisteren en samen zullen we op zoek gaan naar een veilige oplossing.

“Ik wil niet naar Child Focus bellen, want ik wil niet dat ze de politie verwittigen.”

De kans is zo goed als zeker dat je ouders of begeleiders de politie al verwittigd hebben. Je ouders of begeleiders zijn immers verantwoordelijk voor jou en zullen jou dus al als vermist hebben opgegeven. Ze zijn bezorgd om jou en willen jou in veiligheid brengen.

Blijf niet met je problemen zitten. Contacteer Child Focus via het gratis noodnummer 116 000. We zullen luisteren naar je verhaal en samen naar oplossingen zoeken. De stap om naar Child Focus te bellen lijkt misschien wel heel groot voor jou op dit moment, maar het lucht echt op. We nemen de tijd om naar jou te luisteren en samen zullen we op zoek gaan naar een veilige oplossing.

 

“Ik durf niet naar huis te gaan, iedereen zal boos zijn”

Ben je weggelopen maar wil je terugkeren naar huis (of naar de voorziening) ? Wil je een andere oplossing, maar weet je niet hoe? Ben je bang voor de reacties van je ouders, voogd of begeleider? Vrees je dat je opnieuw met dezelfde problemen zal worden geconfronteerd?

De reactie van je naasten is onvoorspelbaar. De kans is wel groot dat iedereen opgelucht zal zijn eens je terecht bent. Voel je je toch onzeker? Blijf niet zitten met al je vragen. Bel naar Child Focus via het gratis noodnummer 116 000. Child Focus luistert naar jou, staat je bij en helpt je zoeken naar oplossingen (bemiddeling met je ouders, tijdelijk onderdak buitenshuis, psychologische ondersteuning …). Je kan ook terecht bij:

  • Awel, via het gratis nummer 102;
  • het CLB van je school;
  • het jongerenadviescentrum in je buurt (JAC) www.jac.be .

 

Je bent nooit alleen

Child Focus behandelt jaarlijks gemiddeld 1.000 dossiers van minderjarigen die weglopen. De meeste verdwijningen lopen goed af en zijn snel opgelost. Helaas is dat niet altijd het geval … Soms loopt het toch slecht af. Child Focus had graag deze kinderen en jongeren gehoord en geholpen. Je staat er dus niet alleen voor, Child Focus is er 24u/24 voor jou! Je kan altijd bellen naar ons gratis noodnummer 116 000, ook tijdens de nacht. We zullen samen zoeken naar oplossingen. Als je woon- of verblijfplaats niet veilig blijkt te zijn, willen we er samen voor zorgen dat je ergens terechtkan waar het wel veilig is.

Ontdek hier de getuigenis van Edouard, een jongere die een paar jaar geleden is weggelopen.