Sexting, een samentrekking van de Engelse woorden “sex” en “texting”, staat voor de uitwisseling van seksueel getinte berichten, foto’s of video’s via digitale media.
Sexting wordt grensoverschrijdend bij:
Grensoverschrijdende sexting is een strafbaar feit waarop de volgen de straffen staan:
Verspreiding alleen
Winstoogmerk of revenge porn
Niet-consensuele verspreiding als het slachtoffer jonger is dan 16 jaar
Gevangenisstraf van 15 tot 20 jaar
Gevangenisstraf van 15 tot 20 jaar en geldboete
Niet-consensuele verspreiding als het slachtoffer ouder is dan 16 jaar
Gevangenisstraf van 10 tot 15 jaar
Gevangenisstraf van 10 tot 15 jaar en geldboete
In 2023 opende Child Focus 175 nieuwe dossiers met betrekking tot grensoverschrijdende sexting. Ontdek meer cijfers in ons jaarverslag 2023.
Slachtoffers van grensoverschrijdende sexting en hun naasten kunnen Child Focus contacteren via het gratis nummer 116 000, 24u/24 en 7d/7 beschikbaar. Child Focus zal je dan informeren en eventueel zorgen voor een doorverwijzing naar gespecialiseerde hulp of politie.
Child Focus heeft als hulplijn bevoorrechte contacten met de meeste belangrijke sociale mediakanalen zoals Facebook/Instagram, Google/Youtube, Twitter, TikTok en Snapchat. Hierdoor kunnen we als trusted flaggers heel snel tussenkomen en er sneller voor zorgen dat bepaalde beelden offline gehaald worden.
Wil je graag onze nieuwsbrief ontvangen in jouw mailbox?
Vereist Door dit formulier in te dienen, erkent u dat u weet dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt in overeenstemming met ons Privacybeleid. U heeft het recht om uw toestemming op elk gewenst moment in te trekken door contact met ons op te nemen: service@childfocus.org