Bij sextortion of seksuele afpersing raken slachtoffers online bevriend met de dader die zich vaak voordoet als leeftijdsgenoot, maar in werkelijkheid gaat het om criminele bendes. Na verloop van tijd krijgen de gesprekken een seksuele wending en overhaalt de crimineel het slachtoffer om intieme beelden van zichzelf door te sturen. Er wordt gedreigd om de beelden openbaar te maken als het slachtoffer niet snel met nieuwe beelden of geld over de brug komt. Sextortion is strafbaar, het gaat hierbij zowel om oplichting als afpersing.
De slachtoffers leven eerst in de veronderstelling dat ze online bevriend zijn geraakt met een leeftijdgenoot… maar in werkelijkheid gaat het vaak om criminelen, vaak uit het buitenland. Een jongere raakt bijvoorbeeld via Instagram bevriend met een zogezegde leeftijdgenoot. Na verloop van tijd krijgen de gesprekken nogal een seksuele wending en overhaalt het nieuwe vriendinnetje of vriendje de jongere om intieme beelden van jezelf door te sturen. Maar later komt dan de aap uit de mouw en krijg je het bericht dat de beelden openbaar zullen worden gemaakt als er niet snel geld wordt overgeschreven via bitcoin of Western Union. Soms willen de afpersers geen geld, maar nog meer intieme beelden voor hun verzameling.
Het aantal meldingen van dit fenomeen was in 2021 enorm hoog, met 91 meldingen (voor de Covid-19 crisis waren dat er nog 55 in 2019). In ongeveer 60% van de gevallen ging het over financiële afpersing. Steeds meer jongeren vinden bovendien hun weg naar ons noodnummer 116 000.
Slachtoffers van sextortion en hun naasten kunnen Child Focus contacteren via het gratis nummer 116 000, 24u/24 en 7d/7 beschikbaar. Child Focus zal je dan informeren en eventueel zorgen voor een doorverwijzing naar gespecialiseerde hulp of politie.
Wil je graag onze nieuwsbrief ontvangen in jouw mailbox?