Wat is sextortion?

Bij sextortion of seksuele afpersing raken slachtoffers online bevriend met de dader die zich vaak voordoet als leeftijdsgenoot, maar in werkelijkheid gaat het om criminele bendes. Na verloop van tijd krijgen de gesprekken een seksuele wending en overhaalt de crimineel het slachtoffer om intieme beelden van zichzelf door te sturen. Er wordt gedreigd om de beelden openbaar te maken als het slachtoffer niet snel met nieuwe beelden of geld over de brug komt. Sextortion is een strafbaar feit waarop gevangenisstraf staat.

Geen sextortion zonder sexting

De slachtoffers leven eerst in de veronderstelling dat ze online bevriend zijn geraakt met een leeftijdgenoot… maar in werkelijkheid gaat het vaak om criminelen, vaak uit het buitenland. Een jongere raakt bijvoorbeeld via Instagram bevriend met een zogezegde leeftijdgenoot. Na verloop van tijd krijgen de gesprekken nogal een seksuele wending en overhaalt het nieuwe vriendinnetje of vriendje de jongere om intieme beelden van jezelf door te sturen. Maar later komt dan de aap uit de mouw en krijg je het bericht dat de beelden openbaar zullen worden gemaakt als er niet snel geld wordt overgeschreven via bitcoin of Western Union. Soms willen de afpersers geen geld, maar nog meer intieme beelden voor hun verzameling.

Aantal in België

Het aantal meldingen van dit fenomeen was in 2023 enorm hoog, met 183 nieuwe meldingen.  Steeds meer jongeren vinden bovendien hun weg naar ons noodnummer 116 000. Ontdek meer cijfers in ons jaarverslag 2023.

Rol van Child Focus

Slachtoffers van sextortion en hun naasten kunnen Child Focus contacteren via het gratis nummer 116 000, 24u/24 en 7d/7 beschikbaar. Child Focus zal je dan informeren en eventueel zorgen voor een doorverwijzing naar gespecialiseerde hulp of politie.

Meer info & educatief materiaal

  • Ontdek hier tips over wat je kan doen als je kind onder druk wordt gezet om intieme beelden te sturen
  • CyberSquad: platform voor en door jongeren waar je raad kan vragen aan andere jongeren of waar je kan chatten met iemand van Child Focus
  • Animatiefilmpje sextortion

Partners