Sharenting
Op zich is hier niks mis mee, maar hou altijd rekening met de privacy van je kind. Het recht op privacy is een mensenrecht en dus ook een belangrijk kinderrecht. Kinderen hebben ook het recht om zelf (mee) te beslissen over wat er over hen gedeeld wordt. Vraag toestemming aan je kind om een foto te delen. Jonge kinderen kunnen hier moeilijk over oordelen, maar je zal verrast zijn hoe snel ze een mening uiten. Kinderen van 7-8 jaar zijn hier al toe in staat. Hoe ouder ze worden, hoe sterker hun mening hierover.
Bekijk hieronder een stappenplan als hulp om te checken of een foto echt ok is.
1: Mag iederéén deze foto zien?
En daarmee bedoelen we écht iedereen. Want ja, jij kunt een foto delen met je vrienden op Facebook, maar die vrienden kunnen de foto downloaden, taggen, doorsturen, delen… Je mag er dus van uitgaan dat er méér mensen je foto zien dan je denkt.
O “Mmm, misschien beter niet dan” > hou de foto voor jezelf
O “Geen probleem, iedereen mag dit zien” > ga naar vraag 2
2: is dit nú leuk? En zal dat later ook nog zo zijn?
Wellicht is de foto nu schattig en/of grappig, anders zou je ze niet willen delen. Maar kijk eens wat verder in de toekomst. Je peuter die woede-uitbarstingen krijgt, grappige uitschuivers maakt, woorden verkeerd uitspreekt of in de inhoud van zijn potje zit te prutsen: de kans dat je tiener zichzelf op die manier graag terugziet, is klein.
O «Ok, dit kan later gênant worden” > hou de foto voor jezelf
O “Ook later kan dit door de beugel” > ga naar vraag 3
3: is er naakt te zien?
Schattige blote babybilletjes, kleine meisjes op het strand in bikini: we denken doorgaans dat een streepje bloot onschuldig is als kinderen nog klein zijn. Het is natuurlijk geen probleem om die foto’s te tonen in familiecontext, maar online let je er beter mee op. We zien soms dat die beelden uit de context kunnen gehaald worden en terechtkomen op websites waar seksuele misbruikbeelden van kinderen gedeeld worden of waar kinderen worden geseksualiseerd. Het is dus niet omdat je het onschuldig bedoelt, dat het altijd even onschuldig geïnterpreteerd wordt.
O “Ai, er is een bloot piemeltje, vaginaatje of billetje te zien op deze foto” > hou de foto voor jezelf
O “Geen probleem, geen bloot te zien” > ga dan naar vraag 4
4: zijn je privacy-instellingen in orde?
Uit alle onderzoeken blijkt dat ouders doorgaans weinig weten van privacy-instellingen. Nochtans dienen ze om foto’s en filmpjes, en zeker die van kinderen, af te schermen.
O “Que? Ik ken echt niks van privacy-instellingen” > Post je foto niet of pas je privacy-instellingen aan
O "Ok, ik heb mijn privacy-instellingen nagekeken/aangepast” > Goed zo, ga dan naar vraag 5
5: staan er nog andere mensen op de foto?
Wellicht waren er nog andere kinderen in het zwembad, de speeltuin of op het verjaardagsfeestje, dus de kans is reëel dat zij ook mee in beeld komen. Zijn andere kinderen herkenbaar? Dan moet je volgens de Belgische wetgeving eerst om toestemming vragen aan de ouders omwille van portretrecht om de foto te maken, te delen met anderen en te taggen.
O “Wat een gedoe, ik heb geen contactgegevens van die andere ouders” > Alle begrip, maar post dan je foto liever niet
O “Mijn kind staat alleen te blinken op de foto” OF “Gecheckt met de andere ouders, voor iedereen ok” > Je bent er bijna, ga naar vraag 6
6: heb je de toestemming van je kind gevraagd?
Hoezo, ik bepaal toch zelf wat ik post? In theorie wel (als dat binnen de perken blijft van wat fatsoenlijk is tenminste), en zolang je kind amper kan spreken, heeft toestemming vragen geen zin. Maar als je niet wilt dat je kind later zijn privacy te grabbel gooit op het internet, doe het dan zelf ook niet. Door nu al toestemming te vragen vanaf dat je kind weet wat sociale media zijn en wat jij erop doet, introduceer je dat als een normale gang van zaken.
O “Nee, want mijn kind is nog maar enkele maanden oud” > Dan kun je inderdaad geen toestemming vragen. Heb je alle voorgaande vragen overlopen? Druk dan op de post-knop en geniet van de duimpjes en leuke comments!
O “Ja, en mijn kind wil niet, jammer” > Inderdaad jammer, maar post de foto toch maar niet uit respect voor zijn privacy
O “Ja, en mijn kind zegt: doe maar” > Super, druk dan op de post-knop en geniet van de duimpjes en leuke comments!
Ontdek hier meer info en tips.
Online relaties en seksualiteit
Relaties en seksualiteit zijn van alle tijden én leeftijden. Met het verschil dat de leefwereld van jongeren, waaronder hun seksuele ontwikkeling, zich vandaag zowel offline als online afspeelt.
Het is normaal dat je als ouder bezorgd bent om wat je kind online deelt.
Net zoals een voorbehoedsmiddel nooit garantie geeft op 0% risico, claimen wij dit evenmin. Er zullen altijd risico’s zijn en daar moeten kinderen mee leren omgaan. Online seksualiteit verbieden of verzwijgen is geen goed idee, net zoals hopen dat jongeren bepaalde dingen niet zullen doen. Dat werkt niet. We moeten wel spreken met kinderen over positieve seksualiteit en de online beleving als leuke en veilige aanvulling.
Stel die gesprekken niet te lang uit. Het is een fabeltje dat je zou moeten wachten tot een bepaalde leeftijd. Je zal echt geen slapende honden wakker maken of je kind “op ideeën brengen”. Integendeel, kinderen en jongeren zijn weerbaarder offline & online wanneer ze seksualiteit als een normaal gespreksonderwerp beschouwen.
Veilig Online ‘Online relaties en seksualiteit’
Sexting