Image Child

"Help, ik bots op verdachte beelden online"

Ben jij al beelden tegengekomen op het internet, die een ongemakkelijk gevoel achterlaten? Heb je al eens getwijfeld aan de leeftijd van de sekswerker?  Meld anoniem verdachte beelden via dit formulier.

Wat kan je melden?

Child Focus behandelt seksuele misbruikbeelden van kinderen volgens de definitie van artikel 417/43 van het Strafwetboek:

  • Elk materiaal van een minderjarig slachtoffer – echt, getekend of virtueel;
  • die echte of gesimuleerde expliciete seksuele handelingen stelt of waarbij er een focus is op de genitaliën; 
  • voor primaire seksuele doeleinden.  

Als Child Focus meldingen ontvangt die geen seksuele misbruikbeelden van van kinderen zijn, maar die toch illegaal zijn, zal het deze doorgeven aan de politie in overeenstemming met de wet.

 

Wat doet Child Focus met je melding?

Een gespecialiseerd team van Child Focus zal de beelden analyseren om na te gaan of het wel degelijk om illegaal beeldmateriaal gaat. Seksuele misbruikbeelden worden vervolgens getraceerd om te bepalen welk land verantwoordelijk is voor de verwijdering van het beeldmateriaal. 

Samenwerking met Federale Gerechtelijke politie

Als de website afkomstig is uit België, dan stuurt Child Focus de melding door naar de Federale Politie. Zij trachten het slachtoffer te identificeren en de beelden offline te halen.

In 2017 ondertekende Child Focus een samenwerkingsprotocol met de Federale Politie, waarin de procedures en taken van elke partner staan beschreven.

Samenwerking met INHOPE

Als de website afkomstig is uit het buitenland, dan worden de beelden doorgestuurd naar de bevoegde diensten van het land in kwestie voor analyse en verwijdering. Dit gebeurt via een beveiligd uitwisselingsplatform van INHOPE.

INHOPE is het wereldwijd netwerk van meldpunten. Ontdek hier meer info over INHOPE en een lijst van alle leden.

 

Hoe gebruikt Child Focus technologie in de strijd tegen online seksuele uitbuiting?

Sinds 2021 neemt Child Focus deel aan het project Arachnid. Met de projectsubsidies van de Minister Van Justitie kan ze haar inspanningen opschalen.

Arachnid is een innovatieve tool die gekende seksuele misbruikbeelden van minderjarigen op het internet opspoort en verwijdert. Ontdek hier meer informatie over deze tool.

 

 

Image Child

Partners

 

Preventie en lobbywerk

De strijd tegen online seksuele uitbuiting stopt niet bij de ondersteuning van slachtoffers bij de verwijdering van hun beelden.

Het team “Preventie & Ontwikkeling” van Child Focus werkt aan tools en vormingen om kinderen en jongeren beter te wapenen online. Ontdek hier meer info.

Het beleidsteam van Child Focus lobbyt op nationaal en Europees niveau voor een sterke wetgeving, die de bescherming van kinderen en jongeren centraal plaatst. Voor meer informatie, kan je terecht bij Sofia.Mahjoub@childfocus.org

 

Image Child