Hoe kan ik helpen als ik bezorgd ben om iemand?

Contacteer de politie: Ben je bezorgd om iemand en denk je dat die in de problemen zit, dan is het belangrijk om daarover te kunnen praten. Liefst met een volwassene die je vertrouwt. Ook kan je (desgewenst anoniem) naar Child Focus bellen op het nummer 116000. Je kan Child Focus ook bereiken via e-mail. Ook bij de politie kan je klacht neerleggen. Hier heb je een overzicht van wat er gebeurt als je contact opneemt met de politie.

Probeer het dus niet helemaal alleen op te lossen. Of je het nu aan een leraar vertelt, aan je ouders of aan een ander familielid persoon die je vertrouwt, maakt niet uit. Maar praat erover!

Als het mogelijk is en je ziet het zitten, kan je ook best contact houden met de persoon in kwestie. Ook al doet je vriend(in) echt niet cool tegen jou op dit moment. Je weet nu dat hij/zij in een moeilijke situatie zit en echt wel iemand kan gebruiken (ook al lijkt het even niet zo). Het is in elk geval goed om weten dat jij er voor hem/haar bent! Wel moet je ook voor jezelf zorgen. Het is belangrijk dat jij altijd terecht kan bij iemand, dat je erover kan praten en dat je niets doet waar je je ongemakkelijk bij voelt. Als je hulp nodig hebt, mag je daar ook zeker om vragen!

 

Ik ben zelf slachtoffer van een tienerpooier of heb hier twijfels over. Waar kan ik terecht?

Hulp zoeken. Het is niet zo makkelijk om toe te geven aan jezelf of aan iemand anders dat je als prostitué(e) uitgebuit wordt. Weet gewoon dat het nooit jouw fout is wanneer je uitgebuit of misbruikt wordt! Nu is het vooral belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Je verdient het écht niet om in deze situatie te zitten en zo misbruikt te worden.

Weet ook, je bent niet alleen! Vele andere slachtoffers maken dagelijks hetzelfde mee. En het is dan ook nooit oké is als iemand jou vraagt om betaalde seks te hebben met anderen. De persoon die hier geld aan verdient is niet meer of niet minder dan een pooier die jou gebruikt. Dat is geen vriend en dat is zeker geen liefde.

Weet vooral dat het nooit te laat is om hulp te zoeken, en dat je hulp verdient! Je kunt er echt uitstappen en daar kunnen verschillende mensen je mee helpen. Je neemt best een volwassene in vertrouwen, of als je wil, kun je ook het noodnummer 116 000 van Child Focus bellen, dit kan zelfs anoniem. Je kunt ons ook een mailtje sturen. Zelf klacht indienen bij de politie is natuurlijk ook altijd een oplossing. Er zijn ook andere plaatsen om hulp te zoeken.

Heb je twijfels over je nieuwe vriend(in), of je nieuwe vriendenkring, of ben je gecontacteerd door iemand waar je twijfels bij hebt, lees dan vooral verder! Je kunt hier heel veel nuttige informatie en tips vinden.

Meer informatie en tips: www.stoptienerpooiers.be