Child Focus en haar partners organiseren de slotconferentie van het European SafeOnline Initiative

Child Focus en haar partners organiseren de slotconferentie van het European SafeOnline Initiative

jun 07 2023

Op 8 juni organiseren Child Focus en haar partners de slotconferentie van het European SafeOnline Initiative: een Europees evenement rond opvoeden over digitale media.

Waarom gebruiken kinderen sociale media zo graag en wat doen ze online?

Hoe overbrug je de digitale kloof tussen ouders en kinderen?

Hoe kunnen ouders kinderen begeleiden in hun digitale ontwikkeling?

Het European SafeOnline Initiative (ESOI) geeft het antwoord op deze vraag via een baanbrekend project dat ouders ondersteunt om hun kinderen bij te staan in hun digitale ontdekkingstocht.

Digitale opvoeding houdt in dat ouders de online activiteiten van hun kind begrijpen, hun kinderen leren om technologie veilig, verstandig  en verantwoord te gebruiken en dat ze samen op een positieve manier afspraken maken en grenzen stellen. Maar ouders kunnen deze rol pas opnemen als ze goed geïnformeerd zijn over digitale technologie. We moeten hen de nodige tools en middelen geven om kinderen in risicosituaties te helpen en hun creativiteit en leerproces tegelijkertijd op een leuke manier te stimuleren.

Het European Safe Online Initiative (ESOI) ontstond in navolging van het succesvolle Vlaamse initiatief Veilig Online, ontwikkeld door Child Focus en de Gezinsbond, dat sinds 2007 meer dan 1.500 opleidingssessies organiseerde voor ouders. ESOI bereikt nu via acht partners in vijf Europese landen duizenden ouders en leert hen hoe ze hun kinderen online kunnen ondersteunen. ESOI wil ouders en zorgverleners via opleidings- en infosessies bewustmaken over het mediagebruik van kinderen en hen de tools aanreiken om mogelijke risico’s online, zoals grensoverschrijdende sexting of cyberpesten te herkennen en aan te pakken.

Op de slotconferentie van ESOI op 8 juni zullen partners uit België, Bulgarije, Cyprus, Griekenland en Roemenië hun ervaringen delen en verslag uitbrengen over de methode, de uitdagingen die ze meemaakten en de oplossingen die ze ontwikkelden om ouders bij hun opvoeding rond digitale media te ondersteunen.

Dit evenement wordt georganiseerd voor professionals en organisaties die rond digitaal ouderschap werken en graag een vergelijkbaar initiatief willen opzetten. Het evenement neemt digitaal ouderschap onder de loep, geeft inzicht in het online mediagebruik van kinderen en onderzoekt hoe ouders begeleid kunnen worden.

Met een ESOI-opleidingsdemo en -toolkit wil de conferentie een aanzet geven om het programma in te voeren in andere Europese landen en wil het bijdragen tot het debat over digitaal ouderschap. Op die manier maken we de online belevenissen van kinderen veiliger, zinvoller en leuker. 

 

Ontdek het programma en schrijf je in voor de conferentie: https://europeansafeonline.eu/european-safe-online-final-conference/

Perscontact bij Child Focus: Selyna Ayuso Ferrandiz – Public Relations Manager – 0473/81.17.82 –  selyna.ayusoferrandiz@childfocus.org