Child Focus en familieleden vragen naamsverandering aan voor vermiste kinderen

Child Focus en familieleden vragen naamsverandering aan voor vermiste kinderen

mei 24 2024

Child Focus opende in 2023 2.022 nieuwe verdwijningsdossiers. Als een opsporingsbericht verspreid wordt, kan Child Focus rekenen op de solidariteit van heel veel burgers om het binnen hun eigen netwerk verder te verspreiden. In 95% van de gevallen worden vermiste kinderen dan ook snel teruggevonden. Maar voor sommige kinderen is dit jammer genoeg niet het geval. De organisatie behandelt zo’n tiental dossiers van langdurig vermiste kinderen. De aandacht voor hun verdwijning en opsporingsberichten dreigt doorheen de tijd te verminderen. Child Focus lanceert daarom ter gelegenheid van 25 mei, de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen, een nieuwe campagne: de naasten van langdurig vermiste kinderen, Liam Vanden Branden en Juliette Goormans, hebben een symbolische naamsverandering aangevraagd. Hun nieuwe namen zijn niet zomaar namen, maar die van Belgen waar wereldwijd massaal naar gezocht wordt online. Liam zal voor een bepaalde periode de naam Thibaut Courtois dragen en Juliette wordt Nafi Thiam. Child Focus en de familieleden hopen zo dat deze kinderen ook de aandacht zullen krijgen die ze verdienen. Want zelfs na zoveel jaren, geven Child Focus en naasten niet op. Elke getuigenis is kostbaar en kan helpen om een vermist kind terug te vinden.

De naasten van een tiental vermiste kinderen wachten nog steeds op dè getuigenis die alles zou kunnen betekenen

De meeste verdwijningsdossiers die Child Focus behandelt, worden snel opgelost. In een beperkt aantal gevallen, is dit na enkele weken of zelfs jaren nog niet het geval. De organisatie heeft nog zo’n tiental dossiers openstaan, waaronder die van Liam Vanden Branden en Juliette Goormans. Liam verdween op 3 mei 1996 en Juliette op 14 november 2022. Ondanks allerlei zoekacties en oproepen voor getuigenissen, werden ze nog steeds niet teruggevonden. Hun familieleden, en die van andere langdurig vermiste kinderen, blijven hopen dat er toch een getuigenis komt die een antwoord kan bieden op hun onbeantwoorde vragen en hun kinderen kan terugbrengen.

Elke maand zoeken duizenden mensen online naar Thibaut Courtois

Om de aandacht extra te vestigen op de affiches van een aantal langdurig vermiste kinderen, hebben Child Focus en de familieleden van deze kinderen besloten om hun voor- en achternamen symbolisch te veranderen naar die van bekende persoonlijkheden. Omdat deze namen meer worden opgezocht dan die van vermiste kinderen. Elke maand zoeken duizenden mensen de naam van de bekende voetballer Thibaut Courtois op via Google of YouTube, terwijl slechts een paar mensen de naam van Liam Vanden Branden opzoeken, die sinds 3 mei 1996 verdween in Mechelen. Als alle mensen die Thibaut Courtois opzoeken, evenveel aandacht zouden hebben voor vermiste kinderen, zou de kans op een waardvolle getuigenis aanzienlijk toenemen.

Ik heb meteen ja gezegd toen Child Focus toestemming vroeg om mijn naam te gebruiken in hun missie om vermiste kinderen te zoeken. Ik hoop echt dat deze campagne kan helpen om Juliette Goormans te vinden en de aandacht kan vestigen op de kinderen die momenteel vermist zijn. Het is een symbolische campagne die hopelijk een grote impact zal hebben”, aldus Nafi Thiam.

Een symbolische administratieve aanvraag

De ouders van Liam zijn bereid om alles te doen om hun kind terug te vinden en zijn zelfs zo ver gegaan om bij het FOD Justitie een naamsverandering aan te vragen. Deze naamsverandering is symbolisch en wil de aandacht van het grote publiek vestigen op de langdurige verdwijningen van kinderen. Child Focus hoopt via deze symbolische bewustmakingscampagne dat elk langdurig vermist kind, in slechts enkele dagen tijd, één van de meest online opgezochte personen ter wereld kan worden.

“Een naam is vaak het eerste wat je geeft aan een kind. We vinden het dan ook heel belangrijk dat we de namen van langdurig vermiste kinderen blijven noemen. Dat we hun verhaal blijven vertellen en dat we aandacht voor hen blijven vragen. Zelfs als we daarvoor even hun naam moeten veranderen. De kleinste tip, hoe miniem die kans ook lijkt, kan tot een doorbraak leiden. Dus we mogen de hoop niet opgeven. We mogen hen nooit vergeten en moeten altijd blijven zoeken.” Nel Broothaerts, Adjunct-CEO bij Child Focus.

Heb je ‘Thibaut Courtois’ of ‘Nafi Thiam’ gezien, of weet je waar ze verblijven? Neem dan contact op met Child Focus via het gratis nummer 116 000. 

Campagnewebsite: www.thibautcourtoismissing.be en www.nafithiammissing.be  

Child Focus dankt het communicatiebureau VML, alsook Mediacom, de NMBS en alle mediapartners voor de aangeboden mediaruimte.

Perscontact bij Child Focus: Selyna Ayuso Ferrandiz – Public Relations Manager – 0473/81.17.82 –  selyna.ayusoferrandiz@childfocus.org. Child Focus is op vrijdag 24 mei heel de dag beschikbaar voor interviews.