Safer Internet Day 2019:

Safer Internet Day 2019: "Samen voor een beter internet!"

feb 05 2019

Op dinsdag 5 februari vieren Child Focus en haar partners voor het vijftiende jaar op rij Safer Internet Day. Wat staat er zoal te gebeuren? In de eerste plaats wordt op sociale media een mobiliseringscampagne gelanceerd. Daarnaast zal eurocommissaris Mariya Gabriel een bezoek brengen aan Child Focus, vergezeld van minister van Digitale Agenda Philippe De Backer (Open VLD). Hij zal ook een memorandum overhandigd krijgen dat de politieke wereld uitnodigt om aan de slag te gaan voor een beter internet.

Safer Internet Day wordt wereldwijd in meer dan 110 landen gevierd en wordt elk jaar in februari door de Europese Commissie georganiseerd om van het internet een leuke, creatieve, stimulerende en veilige plek te maken.

In België wordt Safer Internet Day ondersteund door het consortium B-BICO (Belgian Better Internet Consortium, www.b-bico.be). Dat consortium wil actoren samenbrengen die aan beide kanten van de taalgrens bezig zijn met veilig internet, het positief gebruik van het medium en mediawijsheid. Ook Child Focus maakt deel uit van dat consortium, samen met gewestelijke organisaties zoals Mediawijs, Média Animation asbl en de Hoge Raad voor Media-educatie van de Federatie Wallonië-Brussel.

Vooraanstaande gasten

In 2002 benoemde de Europese Commissie Child Focus tot hét belgian center for better internet.  'Belgisch Centrum voor een Veiliger Internet' en precies in die hoedanigheid zijn we vandaag erg vereerd dat Europees commissaris voor Digitale Economie en Samenleving, Mariya Gabriel, en Belgisch federaal minister van Digitale Agenda, Philippe De Backer (Open VLD) ons vandaag een bezoek zullen brengen.

Toegankelijke virale mobiliseringscampagne

Zowel de eurocommissaris als de minister zullen actief deelnemen aan de officiële lancering van de mobiliseringcampagne van B-BICO op sociale media: 'Samenvooreenbeterinternet.be'. Politicus, ouder, leerkracht, opvoeder, digitale professional, jongere of een geëngageerde burger: deze toegankelijke online campagne nodigt iedereen uit om zich met enkele simpele acties in te zetten voor een beter internet. De Europese commissaris en de Belgische minister kunnen via de sociale netwerken dus de concrete acties kiezen én delen die zij de komende dagen zullen ondernemen om van het internet een betere plek te maken. We verwachten bovendien dat ook andere politieke spelers en bedrijven, maar eigenlijk gewoon iedereen, zal deelnemen aan deze campagne voor een beter internet.

Een memorandum voor de politiek

Minister De Backer zal ook een meer officiële vraag voorgelegd krijgen in de vorm van een memorandum dat wij hen persoonlijk zullen overhandigen. De aanbevelingen in dat memorandum werden geformuleerd door het consortium B-BICO, met de hulp van vertegenwoordigers uit het middenveld. Op die manier willen we de politieke wereld uitnodigen om ook zelf een standpunt in te nemen voor een beter internet.

Als Belgisch Centrum voor een Veiliger Internet streeft Child Focus drie doelstellingen na: preventie, hulp bij vragen of problemen tijdens het surfen en de strijd tegen kinderporno op het internet.  In het kader van die doelstellingen, bevat het memorandum onder meer de volgende aanbevelingen:

  • Ondersteun jeugdwerk en sensibilisering van kinderen in digitale en mediawijsheid.
  • Stel duidelijke wettelijke eisen aan internet service providers en platforms over hoe ze gegevens moeten verzamelen en samenwerken met overheden en belanghebbenden om online seksueel misbruik en materiaal, cyberpesten en cyberhate aan te pakken.
  • Moedig alle professionele media aan om hun publieke verantwoordelijkheid te nemen en vraag van de publieke omroepen te investeren in onderwijs en digitale en mediawijsheid.

Tal van activiteiten om ook écht iets te doen

Om van het internet een betere wereld te maken, moeten we de handen in elkaar slaan. Het is immers een thema dat ons allemaal aangaat. Daarom werden de verschillende instellingen, scholen, bibliotheken en verenigingen gevraagd om samen met hun leden een van de talrijke initiatieven op de website www.betternet.be te realiseren of er zelf eentje voor te stellen. De website is een catalogus waarin Belgische organisaties allerlei hulpmiddelen, tools, sensibiliseringscampagnes en heel wat andere initiatieven aanbieden met het oog op opvoeding en preventie van jongeren en kinderen voor een beter internet.

Het internet gaat ons allemaal aan. Samen gaan we voor een beter internet!

Meer info: Nel Broothaerts 0479/63.16.90