Familiebemiddeling: kinderen willen dat hun ouders samen hun toekomst uitstippelen, ook na een scheiding

Familiebemiddeling: kinderen willen dat hun ouders samen hun toekomst uitstippelen, ook na een scheiding

okt 14 2019

Vandaag begint de internationale Mediation Week die het belang van familiebemiddeling in de verf wil zetten bij internationale kinderontvoeringen. Bemiddeling is nog steeds een vorm van geschillenbeslechting die te weinig wordt gebruikt, ook in België. Nochtans, wees recent onderzoek, in samenwerking met Child Focus, uit dat kinderen willen dat ouders zelf oplossingen zoeken voor hun conflicten na een scheiding. Zij geloven dat bemiddeling hierbij kan helpen. Vandaag vraagt de Belgische jeugd aan hun ouders om aan onderlinge akkoorden te werken, wanneer hun ouders uit elkaar gaan. Hiervoor werd een Snapchat-campagne gerealiseerd, in samenwerking met Child Focus en Missing Children Europe.

Het aantal internationale huwelijken en relaties stijgt elk jaar. De laatste jaren zouden zo’n 15% van alle huwelijken in Europa gemengd zijn. In sommige gevallen lopen deze huwelijken mis en escaleert het conflict. Als hierbij één ouder zijn of haar kinderen meeneemt naar het buitenland, spreken we van een internationale kinderontvoering. In België behandelt Child Focus jaarlijks zo’n 400 dossiers en dit aantal neemt de laatste jaren steeds toe.

Naar de rechtbank stappen blijft voor velen de meest logische stap in dergelijke internationale familieconflicten. Maar deze ervaring kan bijzonder traumatiserend zijn voor de betrokken kinderen, die zich gevangen voelen tussen twee ouders en voor de ouders, die vaak terechtkomen in een jarenlang juridisch gevecht om hun kinderen. Internationale familiebemiddeling heeft aangetoond efficiënter en minder conflictueus te zijn dan een juridische procedure. In bemiddeling zullen getrainde professionals de ouders begeleiden om hun eigen oplossingen te vinden, die het best tegemoetkomen aan hun individuele situatie. Deze oplossingen zijn op die manier voor beide partijen aanvaardbaar en zullen ook beter rekening houden met de noden van de betrokken kinderen.

Kinderen zijn ervan overtuigd dat hun ouders het best geplaatst zijn om beslissingen te nemen over hun toekomst. Ze willen dat hun ouders samen zoeken naar oplossingen en geloven dat ze hiertoe in staat zijn. Maar soms, wanneer de conflicten hoog oplopen, kan het nodig zijn hen een handje te helpen om opnieuw te focussen op het welzijn van hun kinderen. Bemiddeling kan dan een uitstekend hulpmiddel zijn. Door gebruik van de Snapchatfilter geven ze een duidelijke boodschap aan hun ouders : hou de focus op het welzijn van jullie kinderen en niet op het onderliggend conflict”  Child Focus, betrokkene bij het onderzoek met kinderen.

Bemiddeling is vrijwillig en confidentieel. Daardoor zullen bemiddelde akkoorden doorgaans beter standhouden met de tijd omdat beide ouders overtuigd zijn dat de oplossing eerlijk is. Bemiddeling is bovendien sneller en goedkoper dan een juridische procedure.

Wat is internationale familiebemiddeling en hoe werkt het? Bekijk de video.

Missing Children Europe is de Europese Federatie voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen die 33 ledenorganisaties vertegenwoordigt uit 26 Europese landen. Child Focus is het Belgische lid van Missing Children Europe. De organisatie coördineert eveneens het Netwerk van Internationale Familiebemiddelaars, dat bestaat uit meer dan 200 getrainde familiebemiddelaars die helpen bij het voorkomen en oplossen van internationale familieconflicten, zoals kinderontvoeringen.