mrt
31
2020
Vandaag sprak de rechtbank in Dendermonde zich uit in de zaak ‘Azraël’, een rechtszaak tegen vijf spilfiguren in de grootste rechtszaak rond seksuele uitbuiting ooit in ons land. Child Focus stelde zich burgerlijke partij in naam van alle niet-geïdentificeerde slachtoffers en werd ook vandaag in de rechtbank vertegenwoordigd door Meester, Kris Luyckx. De rechtbank veroordeelde de beklaagden echter met uitzonderlijk laxe straffen: gaande van een internering tot gevangenisstraffen van 5, 6, 7 en 16 jaar, waarvan reeds een groot deel werd uitgezeten in voorhechtenis én waarvan enkel de helft zeker moet worden uitgevoerd. Met uitzondering van twee kunnen de beklaagden dus binnenkort weer op vrije voeten zijn. Child Focus reageert dan ook verbolgen.
Deze uitspraak is werkelijk een kaakslag voor alle slachtoffers. Denk aan al het leed dat werd aangericht. Deze slachtoffers zijn getekend voor het leven en, in tegenstelling tot de daders, komen ze er niet zo goedkoop van af. Niet na 5, 6, 7 of 16 jaar (of de helft hiervan bij een mogelijke vervroegde invrijheidstelling), want de kwetsuren dragen ze mee voor de rest van hun leven.
Het geeft verder ook een compleet fout signaal naar (potentiële) daders én de bevolking in het algemeen. 15 terabyte seksuele misbruikbeelden van minderjarigen! Als u weet dat dit overeenkomt met, hou u vast, alle teksten uit vijftien grote universiteitsbibliotheken, dan is de vreselijke realiteit dusdanig dat we moeten spreken over miljoenen foto’s en video’s van weerloze kinderen. Miljoenen misbruikbeelden, van elke categorie (pasgeboren baby’s tot gewelddadige inhoud) en waarvan een groot aandeel nieuw materiaal betreft. Ze werden op kerstmarkten met elkaar uitgewisseld, maar ook via sociale media, privéberichten, chats, teamviewer, het darkweb en andere communicatiemiddelen.
Bovendien was er niet alleen sprake van het maken en verspreiden van materiaal. De mannen die net veroordeeld werden, benaderden minderjarigen via sociale media zoals Omegle, zetten andere volwassenen aan tot seksueel misbruik van kinderen en maakten zich zelf schuldig aan grof hands-on misbruik waarbij er, naast de gekende, ook veel ongeïdentificeerde slachtoffers te tellen zijn. Maar ook hier bleef het niet bij. Ze maakten zich verder schuldig aan een meedogenloze en georganiseerde kinderhandel, een crimineel netwerk. Zonen werden aan elkaar ‘uitgeleend’ en reisjes geboekt, om ook via deze wegen het misbruik en het maken van de beelden te faciliteren.
Ondanks de grote complexiteit van de zaak en de immense uitdagingen in de strijd tegen de seksuele uitbuiting van kinderen, waren de speurders erin geslaagd om dit breed vertakte netwerk bloot te leggen, maar met deze uitspraak wordt dit harde werk bijna teniet gedaan.
Daarnaast valt het op hoe er nog steeds geen tot weinig schuldbesef is bij de daders, want volgens een aantal zijn ze nu eenmaal pedofiel en valt daar niets aan te veranderen of was er geen therapie beschikbaar. En dat baart ons natuurlijk zorgen, want de kans op recidive is in zo’n geval dus uitermate groot en brengt ook andere kinderen in gevaar die potentieel een slachtoffer vormen.
Uiteraard blijven preventieve maatregelen en opvolging nodig en begint dat voor ons bij de daders. Er moet in ons land toegankelijke, betaalbare en vertrouwelijke zorg en ondersteuning voorzien worden voor daders met een juridische maatregel, maar ook voor potentiële daders, die met pedofiele gevoelens, fantasieën of impulsen rondlopen en niet gekend zijn bij het gerecht. We blijven dus pleiten voor een maximale bekendheid van en meer middelen voor de Stop It Now-lijn in Vlaanderen, maar ook voor een Franstalige hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens die daders en potentiële daders kan doorverwijzen naar een ruimer hulpaanbod.
Alleen is dit niet voldoende. Onze rechters moeten krachtdadig blijven optreden en een duidelijk signaal geven door hoge straffen op te leggen en daders te blijven opvolgen. Het valt daarom erg te betreuren dat men daar vandaag niet in geslaagd is.