Een collectief van publieke instanties, privé-organisaties en NGO’s lanceren de campagne #ikzegstop tegen de seksuele uitbuiting van kinderen.

Een collectief van publieke instanties, privé-organisaties en NGO’s lanceren de campagne #ikzegstop tegen de seksuele uitbuiting van kinderen.

nov 18 2020

Ter gelegenheid van de Europese dag tegen de seksuele uitbuiting van kinderen lanceert de STOP-Groep een nieuwe campagne om reizigers aan te moedigen situaties van seksuele uitbuiting van kinderen te melden. Elke melding is belangrijk en samen kunnen we misbruik in de toekomst voorkomen.

Ben je een getuige ? Meld het !

In de afgelopen jaren meldde slechts 14% van de reizigers een verdachte situatie van seksueel misbruik van kinderen in het buitenland[1]. Deze situaties komen nochtans vaker voor dan men denkt.

De seksuele uitbuiting van kinderen op reis betreft alle landen en er is geen standaardprofiel van een misbruiker. Elke reiziger kan er een zijn. De meeste daders plannen hun daden niet, maar maken gebruik van een situatie van kwetsbaarheid en het gevoel van straffeloosheid dat ontstaat door reizen naar het buitenland[2].

En als de getuigen zich niet melden, wie dan wel?

Daarom is er een nieuwe website, www.ikzegstop.be, in het leven geroepen om de meldingen te vergemakkelijken. De procedure is eenvoudig, veilig en met respect voor de gegevensbescherming. De website geeft ook richtlijnen over hoe je dient te letten op de signalen en over de follow-up die kan worden verwacht door de persoon die een melding heeft gemaakt. Daarnaast zijn er video's gebaseerd op getuigenissen uit het echte leven om de verscheidenheid aan mogelijke situaties te illustreren.

De seksuele uitbuiting van kinderen tijdens de crisis van COVID-19

De COVID-19-crisis heeft niet geleid tot een vermindering van het aantal kinderen dat het slachtoffer is van seksuele uitbuiting, maar juist tot een toename van 106% in het delen van beeldmateriaal van seksueel misbruik van kinderen[3]. Thuis opgesloten, lopen kinderen meer kans om het slachtoffer te worden, door hun familieleden of online. Volgens het laatste Europol-verslag zal de versoepeling van de reisbeperkingen dan gepaard gaan met een toename van misbruik in sommige gebieden[4].

Over de STOP-groep
Deze campagne is een initiatief van de STOP-groep, een collectief van publieke instanties (FOD Buitenlandse Zaken, Federale Politie, Defensie, FOD Justitie), privé-organisaties (Federatie van de Toeristische Industrie en FEBETRA) en NGO's (Plan International Belgium, Child Focus, de Stichting SAMILIA en ECPAT België) die zich inzetten voor de strijd tegen de seksuele uitbuiting van kinderen.

Contact

Ariane Couvreur (arianecouvreur@ecpat.be)

ECPAT Belgium

Joseph II straat, 20 – 1000 Brussel

Tel. 00 32 (0)478 60 12 33

www.ecpat.be

 
[1] ECPAT, Reluctance to report sexual exploitation of children related to travel and tourism, 2019.

[2] ECPAT International, Offenders on the move, 2016.

[3] EUROPOL, Exploiting Isolation: Offenders and Victimes of Online Sexual Abuse during the COVID-19 pandemic, juni 2020.

[4] EUROPOL, Internet Organised Crime Threat Assessment, oktober 2020.