Safer Internet Day: Samen voor een beter internet

Safer Internet Day: Samen voor een beter internet

feb 08 2021

De internationale dag voor een beter internet "Safer Internet day" is terug voor de 18e editie. Van het internet een leuke, aantrekkelijke en veilige ruimte maken, is relevanter dan ooit in deze tijd van gezondheidscrisis, waarin schermen worden bestormd door jongeren bij gebrek aan sociale contacten. Gezien 60% van onze jongeren bijna 4 uur per dag online doorbrengt, is de dialoog tussen generaties van cruciaal belang. Maar hoe kunnen we deze dialoog en een verantwoordelijk en creatief gebruik van sociale media aanmoedigen?

Partners van het consortium B-Bico (Belgian Better Internet Consortium) komen in actie !

Het consortium B-Bico (Belgian Better Internet) leidt Safer Internet Day in België. B-Bico brengt de hoofdrolspelers van digitale media-educatie aan beide kanten van de taalgrens samen en legt elke dag de basis voor een correct gebruik van online technologieën. Child Focus, Mediawijs, Média Animation asbl en de CSEM (Conseil Supérieur de l’Education aux Médias), willen de best mogelijke tools verschaffen aan professionals en de dialoog tussen ouders en kinderen over het juiste gebruik van online technologieën bevorderen.

Een dag vol digitale inspiratie voor professionals

Ook dit jaar hebben de partners van B-Bico al hun creativiteit aangewend om hun preventieboodschappen over te brengen. Online vindt een inspiratiedag #Betternet Inspiration Day plaats met een 20-tal sprekers en terreinwerkers. Deze actoren zullen om de beurt goede praktijken en een flink aantal educatieve tools delen rond 4 thema's: e-inclusie, online nieuws, opvoeden in een digitale wereld en online relaties en seksualiteit.

Op lokaal niveau kan iedereen ook actie ondernemen

Iedereen is verantwoordelijk om van het internet een betere wereld te maken. Talrijke instellingen, scholen, bibliotheken en verenigingen bieden hun doelpubliek een aantal lokale activiteiten aan die op de website www.saferinternetday.be worden vermeld. We moeten kinderen sensibiliseren door hen te laten stilstaan bij de gevolgen van hun acties online, zodat ze kunnen leren om valkuilen te beheersen en mogelijkheden van hun online-ervaring te maximaliseren.

Betternet.be : een werkinstrument voor iedereen

Om de toegang tot het veelzijdige aanbod van Belgische initiatieven inzake digitale mediawijsheid te vergemakkelijken, is er ten slotte de website: www.betternet.be. Deze website is bestemd voor ouders, leerkrachten, begeleiders en opvoeders die op zoek zijn naar een hulpmiddel, activiteit, informatie, animatie in verband met het gebruik van internet door jongeren en kinderen.

CyberSquad voor jongeren, CyberSimple voor ouders : twee platformen voor een veiliger internet

Ter gelegenheid van de Safer Internet Day, lanceert Child Focus, dankzij de steun van Molengeek, Google en Test Aankoop, een grote communicatiecampagne om jongeren kennis te laten maken met CyberSquad, een steunplatform door jongeren voor jongeren.

Volgens de recente studie van Apestaartjaren over het digitale gebruik van jongeren, zoekt ongeveer 20% van de jongeren, die problemen hebben ondervonden in hun online leven, bij niemand advies of hulp. Om te voorkomen dat deze jongeren alleen blijven met hun vragen, heeft Child Focus met jongeren een ​​burgerbeweging gelanceerd die het begin van een tijdperk markeert van online solidariteit en positiviteit. Om ontmoeting en wederzijdse steun te vergemakkelijken, werd het online platform www.cybersquad.be gecreëerd. Dit interactieve platform is veel meer dan een peer-to-peer hulpwebsite, het is een solidariteitsbeweging door jongeren. “Never alone, toegether online”.

Voor Child Focus is het een topprioriteit om jongeren rechtstreeks te bereiken en te helpen. Elk van hen verdient een luisterend oor en welwillendheid. Te veel tieners worden alleen achtergelaten met hun problemen online of offline en durven er niet over te praten. Ze lopen het risico in eenzaamheid weg te zinken zonder een helpende hand. Met CyberSquad willen we hen ondersteunen en niemand vergeten; dit door hen een eigen ruimte te bieden, 100% jong en zonder taboes ... " Heidi De Pauw, CEO Child Focus.

Hoe spreek je als ouder met jouw kind over het sociale mediagebruik en maak je van de digitale wereld een veilige en vriendelijke plek door valkuilen te vermijden? Het is mogelijk dankzij: www.cybersimple.be, een initiatief van Test Aankoop en Google waar Child Focus zich bij heeft aangesloten. De website biedt tal van tools voor ouders, kinderen en jongeren.

Contact

Stephan Smets – Directeur Communicatie Child Focus: stephan.smets@childfocus.org – +32/486.259.279

Alle lokale initiatieven zijn hier beschikbaar : www.saferinternetday.be

Apestaartjaren 2020 de resultaten in een notendop (video): https://www.youtube.com/watch?v=6I3T8TkQ63k&feature=youtu.be

Aanbevelingen voor ouders, begeleiders, de overheid, onderzoekers en de media: http://www.childfocus.be/sites/default/files/policy_brief_bbico3.pdf