25 mei:  Internationale Dag van de Vermiste Kinderen - Child Focus roept op: “Laat vermiste kinderen niet verdwijnen”

25 mei: Internationale Dag van de Vermiste Kinderen - Child Focus roept op: “Laat vermiste kinderen niet verdwijnen”

mei 24 2022

In 2021 behandelde Child Focus 1.188 nieuwe verdwijningsdossiers. In 95% van de gevallen wordt het kind snel teruggevonden. Voor een tiental cases in ons land is er na jarenlange en vastgelopen onderzoeken echter nog steeds geen antwoord. Maar Child Focus geeft, samen met de naasten, de hoop op die ene getuigenis nooit op. Ter gelegenheid van 25 mei, de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen, lanceert de organisatie daarom een opmerkelijke en unieke sensibiliseringscampagne: de website www.keephopealive.be die door het publiek in leven gehouden moet worden, net als de hoop voor langdurig vermiste kinderen.

Child Focus lanceert vandaag www.keephopealive.be: een website die exact doet wat er gebeurt wanneer vermiste kinderen vergeten worden: stilaan verdwijnen. Op basis van het aantal bezoekers dat de website krijgt en de opsporingsberichten die er gedeeld worden, vervagen of verhelderen de portretten van langdurig vermiste kinderen op de pagina. Een confronterend maar noodzakelijk beeld om de aandacht opnieuw te vestigen op deze langdurige verdwijningen.

Samen met de ouders en naasten van vermiste kinderen blijven we altijd hopen op die ene tip of getuigenis die ons een antwoord kan geven. Bij langdurige verdwijningen kan die kans misschien klein lijken, maar ze bestaat. Daarom moeten we de gezichten en verhalen van deze kinderen blijven verspreiden. Wanneer we hiermee zouden ophouden en hen vergeten, dan verdwijnen ze pas echt. En dat willen we met onze website letterlijk tonen: zolang er aandacht is, is er hoop.” zegt Heidi De Pauw, CEO van Child Focus.

De website www.keephopealive.be toont de gezichten van Gevriye Cavas, Ken Heyrman, Liam Vanden Branden, Nathalie Geijsbregts, Théo Hayez, Vincent Lamouris en binnen een paar dagen ook Françoise Bruyère en Marie-Agnès Cordonnier. Child Focus roept het grote publiek op om de website te (blijven) bezoeken en de opsporingsberichten van de kinderen te delen om zo weer andere bezoekers aan te trekken. Elk bezoek en elke gedeelde post helpt om de gezichten zichtbaar te houden.

Daarnaast is de website voor de naasten van vermiste kinderen een blijvende herdenkingsplek. Ze kunnen er altijd terecht om hun kind te herinneren en andere bezoekers kunnen er ook steunberichten voor hen achterlaten. Het is belangrijk om de naasten te blijven steunen en hen te laten weten dat ze niet worden vergeten.

Lokale herdenkingsmomenten

Ter gelegenheid van 25 mei, organiseert Child Focus lokale herdenkingsmomenten voor families die dat graag willen. Child Focus en vrijwilligers uit de regio zullen zo aanwezig zijn om hun steun te betuigen aan de naasten, familie en vrienden van Liam Vanden Branden in Mechelen, van Nathalie Geijsbregts in Leefdaal en van Théo Hayez in Brussel.

Eerste Hulp Bij Verdwijningen

Child Focus brengt ook de interactieve podcast Eerste Hulp Bij Verdwijningen (EHBV), die vorig jaar werd gelanceerd, opnieuw onder de aandacht. Via deze podcast-cursus leren ouders en begeleiders van kinderen de juiste reflexen bij een verdwijning, maar krijgen ook concrete preventietips om de verdwijning van een kind te voorkomen: www.ehbv.be 

De lancering van de website www.keephopealive.be gaat gepaard met een brede communicatiecampagne. Child Focus dankt het communicatiebureau Wunderman Thompson, artiest Nabil Nezzar voor de tekeningen van de vermiste kinderen, alsook Mediacom en alle mediapartners voor de aangeboden mediaruimte. Child Focus dankt ook haar vrijwilligers om affiches voor deze campagne uit te delen.

Meer info: www.keephopealive.be

Contactpersoon bij Child Focus: Selyna Ayuso Ferrandiz – Public Relations Manager – Selyna.ayusoferrandiz@childfocus.org 0473/81.17.82